Cum sărbătoresc românii Ziua de 1 Decembrie, după 96 de ani?
Publicat de Carmen Secuiu, 1 decembrie 2014, 09:05
Ziua Marii Uniri va rămâne mereu un îndemn de pentru toţi cei cu suflet de român de a sărbători, de la cei mai mici la cei mai mari, alături de prieteni, colegi și familie.
Este un motiv de mândrie, pe care cei în vârstă îl transmit celor tineri, ca pe un eveniment special, deoarece tinerii ar trebui să se gândească la acei oameni care s-au străduit, s-au chinuit să realizeze Marea Unire.
Această zi merită să fie respectată şi sărbătorită cu patriotism, lucru care se şi întâmplă în opinia celor cu care am vorbit. Ei spun, că putem să ne mândrim cu țara noastră și să învățăm de la alte popoare să ne intereseze mai mult, deoarece istoria României, chiar a fost tumultoasă.
”Înainte se sărbătorea cu mai mult fast, dar acum și- a mai pierdut din semnificație. O petrecem în casă lângă cei dragi, spunând câte ceva din istoria noastră, copiilor noștri. În Franţa şi în alte ţări se celebrează altfel. Este vorba de educaţia şi de civilizaţia fiecărui popor. Raportarea fiecărei societăți, la Ziua Naţională variază de la o ţară la alta și nu se face peste tot, la fel.
În Statele Unite și În Franța, de exemplu Ziua Națională se celebrează cu mult fast, prin comparație cu alte țări. Trebuie și noi să învățăm lucrul acesta să simțim, cu adevărat că suntem români.
Eu am o fată, care a ales să plece din România și mereu am învățat- o să nu uite niciodată tradiția românească și faptul că noi suntem niște oameni foarte primitori, calzi la suflet, dar de multe ori nu suntem uniți, ceea ce ne împiedică să progresăm.
De 1 Decembrie urez României să meargă tot înainte, iar românilor să fie mai îngăduitori și atunci o să trăim mult mai bine!”, ne spune la finalul vox-ului audio, mândru că este român și că trăiește în România, Coadă Tudorică.
carmensecuiu@radioconstanta.ro