(AUDIO)Vorba aceea – Semnificația cuvântului „român”
Publicat de Larisa Calistru, 1 decembrie 2014, 07:18
Românul este persoana care aparține populației de bază a României sau este originară din România. În Evul Mediu, în forma rumân, această denumire era dată în Țara Românească țăranilor dependenți de stăpânii feudali, iobagilor.Român vine din latinescul Romanus și mai însemna, în trecut, soț, bărbat, sătean, țăran.
Cuvântul român poate avea mai multe sensuri, în funcție de contextul în care este folosit. Astfel, român poate desemna:
O persoană de etnie română, un cetățean al României sau o persoană originară din România, o persoană română de sex masculin.
În evul mediu, cuvântul român era sinonim cu valah.
În limba modernă s-a șovăit mult în scrierea lui romîn cu î și s-a preferat sistematic român, chiar și de către acei autori care au adoptat suprimarea lui â din a.
Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde circa 75% din populație o consider limbă maternă.
La mulți ani, România! Și nu uitați, dragi români, de vorba aceea…M-ai cucerit când am obserrvat că vorbești și scrii corect gramatical!