FAPT DIVERS : Ce murături preferă dobrogenii ?
Publicat de magda.chirana, 30 noiembrie 2014, 09:27
Opt din zece români pregătesc murături şi conserve pentru iarnă, iar peste jumătate dintre gospodării investesc între 100 şi 300 lei în această activitate, potrivit unui sondaj realizat pe o platformă online.
Acelaşi studiu arată că 80% dintre locuitorii din Dobrogea prepară conserve , în topul preferinţelor situându-se castraveţii muraţi. Urmează zacusca, cu 79% şi gogoşarii în oţet (74%). Ciupercile conservate şi pepenele murat sunt preparatele cel mai puţin întâlnite în cămările româneşti.
Pregătirea conservelor de iarnă este un obicei care se transmite din generaţie în generaţie, peste 43% dintre români folosind reţete moştenite de la părinţi şi bunici, în timp ce aproape 74% dintre aceştia declară că părinţii lor obişnuiesc de asemenea să pregătească conserve pentru iarnă.
Procesul de preparare a conservelor este pentru aproape jumătate dintre români o muncă de echipă, iar cei mai mulţi apelează la ajutorul părinţilor (63%) sau al partenerului de viaţă (24%).
În ceea ce priveşte motivele pentru care românii pregătesc conserve pentru iarnă, aproape jumătate dintre români declară că fac asta pentru a se bucura de gustul legumelor şi iarna, iar ceilalţi spun că murăturile şi conservele cumpărate din magazine nu sunt deloc la fel de bune ca acelea pregătite în casă.
Sondajul pe tema conservelor pregătite toamna în România a fost realizat în perioada 29 august – 14 septembrie 2014, pe un eşantion de 5.596 de respondenţi.