Unicef România arată cifrele dezastrului din învăţământ
Publicat de magda.chirana, 26 noiembrie 2014, 09:48
UNICEF România şi ministerul educaţiei au făcut o analiză a impactului pe care îl are alocarea de fonduri insuficiente pentru sistemului naţional de educaţie asupra nivelului de educaţie al populaţiei din România şi asupra economiei naţionale.
Cifrele nu ne fac deloc cinste, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică:
Peste 6% dintre copiii de şcoală primara şi gimnaziala au renunţat la studii, iar 17,5% din populaţia în vârsta de 18-24 de ani a părăsit sistemul de educaţie înainte de finalizarea învaţamântului secundar superior. De asemenea, doar 21,8% din populaţia României în vârsta de 30-34 a absolvit o facultate, comparativ cu 34,6%, media UE.
Fondurile insuficiente în acest domeniu duc la o participare scăzută la procesul educaţional, grupurile cele mai vulnerabile fiind copiii şi tinerii care provin din familii sărace, romii, persoanele care trăiesc în mediul rural şi copiii cu dizabilităţi.
În concordanţă cu Strategia Europa 2020, România urmăreşte să reducă până la 11,3% rata părăsirii timpurii a şcolii (PTS) la nivelul grupei de vârstă 18-24 de ani până în 2020 şi să crească rata absolvirii învăţământului terţiar până la 26,7% în cazul grupei de vârstă 30-34 de ani. Aceste ţinte vor fi greu de atins având în vedere că numeroşi copii se află în prezent în afara sistemului de învăţămânţ că aproape unul din cinci tineri din grupa de vârstă 18-24 de ani nu termină învăţământul obligatoriu (17%) şi că peste jumătate dintre elevii din cohorta de vârstă nu reuşesc să termine clasa a XII-a şi să treacă examenul de bacalaureat.
România alocă doar 4,1% din Produsul Intern Brut pentru educaţie, spre deosebire de 5,4% media din Uniunea Europeană . Mai mult decât atâţ, PIB-ul pe cap de locuitor din România este unul dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.