Senatorii menţin criteriul demografic pentru înfiinţarea farmaciilor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 noiembrie 2014, 14:51
Senatorii decis, marţi, să menţină criteriul demografic pentru înfiinţarea farmaciilor în oraşe, ei respingând, în acest sens, o solicitare de reexaminare transmisă Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu.
Raportul de respingere a cererii de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei 266/2008 şi de adoptare a legii în forma trimisă la promulgare, propus de Comisia pentru sănătate, a întrunit 62 de voturi ”pentru”, 18 voturi ”împotrivă” şi patru ”abţineri”.
Potrivit legii, în prezent, înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, după cum urmează: în municipiul Bucureşti, o farmacie la 3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ, o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe, o farmacie la 4.000 de locuitori.
„Parlamentul a adoptat această lege cu modificări faţă de forma iniţiatorului, menţinând criteriul demografic prevăzut la înfiinţarea unei farmacii în mediul urban. Astfel, Legea transmisă promulgării elimină orice prevedere referitoare la durata de aplicare a criteriului demografic, rezultând, aşadar, menţinerea acestui criteriu pe perioadă nedeterminată”, a susţinut preşedintele în cererea de reexaminare, informează Mediafax.
Potrivit preşedintelui, menţinerea criteriului demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedică asupra competitivităţii pieţei, accesul agenţilor economici fiind, astfel, limitat.
”Drept urmare, o asemenea reglementare a accesului pe piaţă poate avea consecinţe asupra mediului concurenţial, implicit şi asupra consumatorilor. De aceea, consider oportun ca menţinerea acestui criteriu demografic să fie prevăzută pentru o perioadă de 6 – 9 luni, respectiv până cel mult la data de 30 septembrie 2015. De asemenea, solicit să ţineţi cont de faptul că, prin punctul său de vedere, cu nr. 12120/8.10.2014, Consiliul Concurenţei a transmis observaţiile sale asupra legii supuse promulgării. În acest sens, vă transmit, în copie, punctul de vedere primit de la Consiliul Concurenţei”, scrie şeful statului în cererea de reexaminare.
Senatul a adoptat acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.