Ziua internațională a Salutului, în Dobrogea

Publicat de Carmen Secuiu, 21 noiembrie 2014, 12:33 / actualizat: 21 noiembrie 2014, 14:09
21 Noiembrie este cunoscută ca Ziua Mondială a Salutului. Această zi a fost iniţiată de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, Nebraska, în 1973, ca un răspuns la conflictul dintre Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, fiind un îndemn la pace în întreaga lume.
Azi, Ziua Mondială a Salutului e recunoscută în 180 de ţări.
Primele atestări ale salutului se referă la formele de supunere și datează din vremea primelor dinastii chineze.
În epocile cavalerilor, domnițele erau salutate cu reverențe adânci și sărutarea mâinii înmănușate.
La nivelul întregii planete, forma de salut este influențată de varietatea de culturi, salutul având diferite semnificații.
Japonezii se înclină, iar britanicii spun doar ”bună ziua” și își dau mâna.
Francezii, în schimb, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji, atât la sosire, cât și la plecare.
În Botswana, oamenii își ating palmele ușor, dar nu le strâng.
În Cambodgia se lipesc palmele, ținându-le apropiate de piept.
Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare.
În Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrățișezi sau să săruți și nici să vorbești despre chestiuni personale.
În Turcia, de exemplu ”Merhaba” înseamnă ” Bună”, ”Günaydin”, ”Bună dimineața”, ”Iyi günler”, ”Buna ziua” ,”Iyi akşamlar”, ”Bună seara”, ”Memnun oldum”, ”sunt încântat, îmi pare bine”, ”Ben de memnun oldum”, ”și mie îmi pare bine”.
”În Tunisia, prin comparație cu România, oamenii se salută, chiar dacă nu se cunosc, cei tineri îi salută pe cei în vârstă, întotdeauna”, ne- a spus un student tunisian, iar în Republica Moldova, ”femeile nu sunt așa răsfățate, nu li se sărută mâna ca în România”.
Cum se salută în Turcia, Tunisia sau Moldova aflăm din înregistrarea audio realizată cu profesor traducător, membru al Societăţii de Limbă Turcă și al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, doamna Emin Emel și studenți veniți în Dobrogea. Dar, mai întâi să ascultăm ce ne spune despre cea mai frumoasă formă de salut, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, domnul Ali Bozcalișkan.
carmensecuiu@radioconstanta.ro