Sute de mii de români așteaptă Legea Falimentului Personal

Publicat de Carmen Secuiu, 20 noiembrie 2014, 11:37
Legea falimentului personal este aşteptată de 900.000 de clienţi. România e singură ţară din UE care nu are o astfel de lege.
Anul acesta, parlamentarii ar putea aprobă în cele din urmă legea falimentului persoanelor fizice, mai cunoscută şi sub denumirea de legea falimentului personal, care ar fi salvat sute de mii de români, de la executarea silită, mai concret, să nu rămână fără case, pe lângă alte bunuri personale.
Clienţii se văd executaţi silit, daţi afară din case, puşi la „stâlpul infamiei” pentru o datorie pe care, din motive independente de voinţă lor, nu mai pot să o plătească. Legea falimentului personal ar întări debitorul şi ar face mai greu de valorificat bunurile acestuia.
Falimentul este scuzabil atunci când este vorba despre persoane disponibilizate sau care au avut reduceri de salariu şi au contractat credite pe care nu le pot plăti.
”Această lege a falimentului personal este necesară din punct de vedere moral, pentru că multe familii cu copii, se dezbină, se mută cu chirie, dar în continuare trebuie să plătească pentru casa pe nu o mai au și pentru care au mai și plătit, până cănd au ajuns în această situație.
Dacă ar exista această lege, debitorului i s- ar şterge datoriile şi ar avea din nou acces la credite.
În lipsa aceastei legi, avantajate sunt băncile”, ne spune avocatul Isabela Bucur, în interviul audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro