“Reveria Naturii- Geometria Naturii” în expoziție
Publicat de Carmen Secuiu, 20 noiembrie 2014, 10:28 / actualizat: 20 noiembrie 2014, 22:05
Expoziţia “Reveria Naturii- Geometria Naturii” aruncă o privire retrospectivă asupra creaţiei a doi pictori reprezentativi ai Dobrogei, Daniela Ţurcanu şi Gheorghe Caruţiu, de data aceasta, pe simeze bucureștene.
Vernisajul va avea loc sâmbătă 22.11.2014 la Palatul ASE, Piaţa Romană, nr.1, și va fi susţinut de reputatul critic de artă Oliv Mircea, care a urmărit îndeaproape, alături de criticul de artă, Dan Hăulică, creaţia multor artişti faimoși ai României.
Cu ocazia vernisajului se vor lansa şi monografiile Daniela Ţurcanu ”Reveria Naturii” și Gheorghe Caruţiu ”Geometria naturii”, ce cuprind o selecţie riguroasă, de texte semnate de autor, Florentin Gabriel Niculescu, de reputaţi oameni de cultură, critici de artă şi artişti precum: Oliv Mircea, Răzvan Theodorescu, Silvia Radu, Virgil Ştefan Niţulescu, Mircea Deac şi imagini reprezentative, făcute cu talent, insipiraţie şi profesionalism de către autor, care vor apărea luna aceasta la editura ASE Bucureşti, în domeniul Deschidere Culturală.
Monografiile urmăresc îndeaproape preferinţele tematice, evoluţia personală şi stilistică, a celor doi pictori dobrogeni de-a lungul a două, respectiv trei decenii de activitate depusă, cu modestie, în slujba artei.
Expoziţia face parte din Proiectul “Pictorii ASE-ului”, al cărui coordonator este d-ul dr. Florentin Gabriel Niculescu, proiect sprijinit, cu consecvenţă de-a lungul anilor, de către pictorul Viorel Marginean şi de către regretatul critic de artă Dan Hăulică, care a reuşit să aducă în prim planul artei contemporane, a specialiştilor, dar şi a studenţilor, a cadrelor didactice din ASE şi din alte universităţi, personalităţi marcante ale artelor plastice româneşti care în creaţia lor cercetează natura, pătrunşi de sentimentul laic şi religios.
Daniela Ţurcanu marchează, prin această expoziţie 20 de ani de la prima apariţie pe simeze. Artista mărturiseşte faptul că a înţeles mai bine şi a apreciat mai mult Dobrogea, din punct de vedere a geografiei locului, după ce a pictat în Spania, la Toledo şi Los Corales de Uttiel.
Această asemănare pe de o parte, a declanşat în artistă noi sentimente ce se regăsesc în puterea de expresie a culorilor calde, iar pe de altă parte a adus în prim planul creaţiei, noi teme ce pornesc de la frumuseţea locurilor aride, dogoarea falezelor, eroziunea stâncilor vechilor munţi ai Dobrogei.
Profesor de arte la Universitatea ”Ovidius” din Consatnța, Daniela, pe parcursul creaţiei sale se desprinde de o lume şi se îndreaptă spre lumină, aprinsă în sufletul ei de părintele Arsenie Papacioc. Astfel artista se distanţează treptat de teme preferate în prima perioadă de creaţie cum sunt: Natura statică, Compoziţiile cu personaje, păstrează interes în continuare pentru peisaje la Cheile Dobrogei, Câmpuri pline de rod, Faleze la malul Marii Negre la Balcic, Vama-Veche, Mamaia sau Constanţa, conferindu-le din ce în ce mai multă lumină, mai multă culoare. Perioada recentă de creaţie cuprinde subiecte creştine şi simbolistică creştină, în care apare pasărea, floarea, rodul, ramura, pruncul, biserica, inspirată de versul poetic sau de ritualul religios ortodox. Creaţia recentă a Danielei Ţurcanu stă sub semnul dialogului dintre lumi, invitând privitorul să se desprindă de lumea aceasta şi să urce treaptă cu treaptă “Scara către cer” prin “Reveria naturii” şi să descopere “Aurul Împărăţiei lui Dumnezeu”.
Gheorghe Caruţiu care marchează 32 de ani de la apariţia pe simeze, face o analiză amănunţită a universului real-simbolic aflat în imediata sa apropiere, în atelierul său de creaţie, în solitudine şi tăcerea întreruptă de muzică, de cântece melodioase, de simfonii pe care le auzi în starea de contemplaţie. Autorul abordează de 3 decenii cu perseverenţă acelaşi univers, propriul său univers, fără dorinţa de a schimba ceva în exterior, în aparenţă, săpând adevărate tunele şi galerii în adâncimile lucrurilor şi a propriei sale finite, lucrările intensificându-şi însă muzicalitatea, şi simbolistica printr-o geometrie din ce în ce mai elaborată, care naşte ritmuri armonice şi intervale subtile, orientate în sensuri sacre sau profane.
Lucrările lui Caruţiu sunt de aşa manieră panotate pe simeze, încât să reproducă starea de aparentă dezordine, înghesuială, din intimitatea atelierului, pe care o reîntâlneşti transportată în alt spaţiu, unde se dezvăluie tuturor dinamică, plină de felurite obiecte mai vechi sau mai noi, dulapuri, instrumente muzicale, flori uscate, ofrande, modele care pozează nud.
Întregul univers de atelier este unul firesc, din timpuri îndepărtate şi până în prezent, care îmbie la contemplare, provocând amintiri, cu tristeţile şi bucuriile lor.
Atmosfera generală este filozofică, barocizantă, cu tonuri sumbre, brunuri, griuri colorate, muzicală plină de rafinament în care Geometria naturii este grila pe care ne- o pune artistul și profesorul Gheorghe Caruţiu în trecerea noastră.
La Galeria “Cecilia Cuţescu Storck”, Palatul ASE, Piaţa Romană, nr.1, această expoziție va putea fi vizionată până la Anul Nou.
Artista, Daniela Țurcanu Caruțiu ne vorbește despre toate acestea în interviul audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro