Jumătate din românii care iau antibiotice le folosesc în mod incorect
Publicat de magda.chirana, 19 noiembrie 2014, 10:10
Peste 34% dintre pacienţii români care urmează un tratament cu antibiotice uită să ia cel puţin o doză pe parcursul terapiei, doar 32,6% respectă cu stricteţe intervalul de administrare a dozelor, iar după trei zile mai mult de jumătate renunţă sau nu mai respectă tratamentul, potrivit unui studiu Sandoz.
„Aceste două greşeli sunt cel mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor la care se adaugă şi faptul că după 3 zile de administrare, doar 44% dintre pacienţi mai respectă tratamentul prescris. Restul ori renunţă complet la medicaţie, ori nu mai respectă intervalul de administrare. Conform statisticilor, în medie, fiecare român a urmat în ultimele 12 luni un tratament cu antibiotice”, arată acelaşi studiu.
Potrivit sursei citate, administrarea incorectă duce la apariţia bacteriilor rezistente la antibiotice, iar afecţiunea poate dura mult mai mult sau pot apărea complicaţii serioase, fiind necesar un tratament mult mai lung şi adesea mult mai costisitor. În unele cazuri grave bacteriile rezistente la antibiotice pot duce chiar la decesul pacientului.
„Comportamentul individual îi afectează şi pe cei din jur pentru că bacteriile rezistente la antibiotice rămân în organism sau pot fi transmise şi altor persoane, chiar dacă acestea nu au luat nici un antibiotic. De aceea, atunci când se primeşte o prescripţie cu antibiotice de la doctor trebuie respectat cu stricteţe numărul de administrări prescrise, intervalul orar dintre acestea şi durata tratamentului”, mai arată specialiştii care au realizat acest studiu.