Țuica românească ne pune în pericol grav sănătatea!
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 noiembrie 2014, 11:09
Conducerea Patronatului din Industria Alcoolului ne informează că țuica românească ne pune în pericol grav sănătatea. Băutura conține incredibil de multe substanțe toxice.
Românii care obișnuiesc să spună că țuica de la țară este sănătate curată ar trebui să știe că acesta este doar un mit. Directorul general al Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice „Garant”, Radu Morariu, atrage atenția asupra faptului că țuica ar trebui consumată abia după trei ani de la producere, în caz contrar fiind o bombă toxică.
„În momentul în care se face țuica de către un producător particular, fruntea, adică prima care curge, se aruncă. Se păstrează numai mijlocul. Or, țăranii tocmai fruntea o păstrează, pentru că are cea mai mare concentrație de alcool, adică are tărie. Iar fruntea conține substanțe toxice în cantități de trei-patru ori mai mari decât cele admise. Rachiurile de fructe, care se produc și în Italia, și în Franța, au, prin normele europene, până la 1.200 mg de alcool metilic. Țuicile noastre, în momentul în care au ieșit din cazane, au peste 3.000 mg de alcool metilic. În afară de acesta, conțin substanțe nocive ca alcoolul izopropilic, izoamilic, precum și aldehide și cetone. Țuica, prin învechire, capătă proprietăți mai bune, iar alcoolii volatili se evaporă. Apoi, cu cât țuica are concentrația alcoolică mai scăzută, cu atât este mai toxică, pentru că omul bagă mai puțin foc, temperatura de fierbere este mai mică și nu ajunge să volatilizeze alcoolii superiori. Alcoolul metilic afectează prima dată nervul optic (începi să ai probleme de vedere și cataracta se instalează mai repede), după aceea atacă ficatul și pancreasul”, a declarat Radu Morariu.