Cum scăpăm de nevoia de „ceva dulce”
Publicat de Florentina Stan, 17 noiembrie 2014, 11:54
Zahărul a devenit în ultima vreme inamicul public numărul unu în ceea ce priveşte alimentele nesănătoase, sporind riscul de boli cardiovasculare şi obezitate.
Nutriţioniştii avertizează asupra riscurilor aduse de consumul ridicat de zahăr şi oferă o serie de metode pentru a scădea nevoia de „ceva dulce”.
Negarea dorinţei de a mânca zahăr nu este o soluţie, deci nu trebuie ca această substanţă să fie scoasă total din alimentaţie, ci trebuie abordată o soluţie moderată.
Experţii spun că persoanele care simt nevoia de a consuma alimente dulci nu ar trebui să renunţe de tot la acestea, ci să consume în cantităţi moderate.
Un aliment dulce, când şi când, este util organismului şi nu prezintă riscuri pentru sănătate. Un somn sănătos poate reduce dorinţa de a consuma zahăr.
Atunci când nu este odihnit îndeajunş organismul are nevoie de zahăr pentru a suplini lipsa de energie, explică Martin Budd, autorul cărţii „Why Am I So Exhausted” („De ce sunt atât de extenuat”, n.r.).
Folosirea de condimente ca vanilia, nucşoara, scorţişoara şi cardamomul pentru aromatizarea unor feluri de mâncare şi băuturi, fără a adăuga zahăr, poate ajuta, de asemenea, la scăderea nevoii de alimente dulci. Unii experţi susţin că desertul poate fi înlocuit cu ceva mai multe exerciţii fizice, mai ales în cazul celor care folosesc dulciurile ca pe o metodă de rezolvare a problemelor emoţionale. În acest caz, o jumătate de oră de alergat prin parc poate fi mult mai eficientă şi mai sănătoasă, decât un baton de ciocolată. Deficienţele nutriţionale pot face dorinţa de a mânca alimente dulci mai intensă.
Anumiţi nutrienţi, printre care se numără cromul, vitamina B3 şi magneziul, par a avea un rol important în controlul glicemiei. Suplimentele alimentare bogate în astfel de compuşi pot fi utile, mai ales în cazul unor deficienţe nutriţionale combinate cu pofta de zahăr.