Turul al doilea al ALEGERILOR PREZIDENŢIALE 2014. Românii votează!
Publicat de , 16 noiembrie 2014, 08:13
Secţiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis, fiind aşteptaţi la vot 18.281.625 de alegători. Numărul alegătorilor este mai mic cu aproape 3.000 faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Conform ultimei raportări a Autorităţii Electorale Permanente, copiile de pe listele electorale permanente cuprind 18.281.625 de alegători, faţă de 18.284.326 de cetăţeni români cu drept de vot înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente de la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie.
Cei 18.281.625 de alegători vor putea vota în 18.550 de secţii de votare. Pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot şi 11.808.375 de timbre autocolante, care au fost predate sâmbătă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi la primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.
În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, sunt aşteptaţi la vot 632.188 de cetăţeni cu drept de vot. La nivelul judeţului, sunt organizate 552 secţii de votare.
Secţiile de votare se închid la ora 21.00.
Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiciliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.
Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.
Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până n preziua alegerilor. Persoanele reţinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.
Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României a început în afara ţării sâmbătă, la ora 20.00, primul român votând la secţia de votare organizată în Noua Zeelandă (Auckland), având în vedere diferenţa de fus orar de +11 ore faţă de România. La ora transmiterii acestei ştiri (8.00) se deschideau şi majoritatea secţiilor de votare pentru românii din diaspora europeană. Ţările din Europa Centrală sunt cu o oră în urmă. Londra, însă, este cu două, la fel Lisabona. Corespondenţii mass-media din România trimişi în marile oraşe europene transmit că, la ora 7.30, ora României, cu jumătate de oră înainte de deschiderea secţiilor de votare (ora locală 6.30), sute de români stăteau deja la cozi ca să voteze la Munchen, Paris, Milano, Madrid, Torino sau Londra (în capitala Marii Britanii ora locală era 5.30).
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în România pot vota la orice secţie de votare din ţară. Ei vor fi înscrişi pe tabele electorale.
Pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în întreaga ţară sunt mobilizaţi peste 58.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne – 31.300 de poliţişti, 12.500 de jandarmi, 3.600 poliţişti de frontieră şi 10.000 de pompieri.