O nouă ipoteză, lansată de Rusia, privind prăbuşirea avionului MH 17
Publicat de Adina Sîrbu, 15 noiembrie 2014, 08:38
Televiziunea rusă de stat a difuzat sâmbătă ceea ce pretinde că sunt imagini cu un avion de luptă MiG-29 zburând în apropierea avionului Malaysia Airlines doborât deasupra Ucrainei în iulie.
În materialul difuzat este citat Ivan Andrijewski, vicepreşedinte al uniunii ruse a inginerilor, care afirmă imaginile par să provină de la un satelit de spionaj britanic sau american.
Moscova a fost intens criticată pentru presupusa sa implicare în tragedia aeriană, experţii afirmând că avionul malaezian a fost doborât în urma unei explozii similare cu cea provocată de o rachetă sol-aer. Separatiştii proruşi sunt suspectaţi că au doborât avionul, provocând moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, deşi aceştia neagă comiterea atacului.
Rusia pretinde însă că avionul de linie a fost doborât de un avion de luptă, iar imaginile din satelit difuzate de televiziunea de stat ar dovedi tocmai acest lucru.
Anchetatorii din Olanda nu au descoperit dovezi că un alt aparat de zbor a zburat în apropiere de avionul de pasageri Boeing 777, care efectua un zbor între Amsterdam şi Kuala Lumpur.
Televiziunea rusă a catalogat ştirea drept una ‘senzaţională’, difuzând-o chiar în perioada în care summitul G20 s-a deschis la Brisbane.
Ieri, un acord a fost încheiat în vederea evacuării resturilor avionului malaezian. Evacuarea resturilor va începe ‘cel mai curând posibil, în colaborare cu serviciile locale de urgenţă’, a făcut cunoscut Ministerul olandez al Securităţii şi Justiţiei, în contextul în care în regiune continuă luptele dintre separatişti şi forţele guvernului de la Kiev. ‘Astăzi, o echipă suplimentară va pleca din Harkov spre Doneţk pentru a-şi aduce sprijinul logistic’, a adăugat sursa amintită, potrivit căreia acordul cu serviciile locale de urgenţă a fost încheiat sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Lucrările de evacuare a resturilor ar fi trebuit să înceapă mai devreme în cursul săptămânii, însă au fost amânate în lipsa unui acord cu autorităţile locale. ‘A strânge resturile este important pentru anchetă’, a dat asigurări ministerul, potrivit căruia ‘situaţia securitară este şi rămâne fragilă în zonă’. ‘Evaluăm în fiecare zi dacă lucrările la locul catastrofei sunt posibile’, a adăugat sursa citată.
De la începutul lunii august au fost recuperate numeroase resturi umane care au fost expediate în Olanda. Pînă în prezent, au fost identificate resturile a 289 de victime