La mulți ani, Dobrogea!
Publicat de Carmen Secuiu, 15 noiembrie 2014, 09:39
Au trecut 136 de ani de când a fost dată citirii Proclamația Principelui României Carol I de Hohenzollern, prin care se consfințea la 14 noiembrie 1878 preluarea de către România a administrației Dobrogei.
Intrarea în componența României moderne a fost posibilă în urma semnării tratatelor de pace de la San Stefano din martie 1878 și din iulie 1878 de la Berlin, tratate ce au pus capăt Războiului Ruso-Turc de la 1877-1878, moment cunoscut și ca Războiul de Independență al României. Atunci a fost pus în aplicare art. 46 al Tratatului de la Berlin, prin care teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră revenea la patria-mamă, după 450 de ani de stăpânire otomană, un teritoriu care în fond era al ei, înaintea instaurării acestei dominații în secolul XV.
Principele Carol I, împreună cu Mihail Kogălniceanu, și prim-ministrul Ion. C. Brătianu au elaborat proclamația, pentru locuitorii Dobrogei și ”Înaltul ordin de zi către armată”.
În calitate de prefecți au fost numiți R. Opran la Constanţa şi G. Ghica la Tulcea.
În dimineața zilei de 14 noiembrie 1878 Carol I, după ce a călătorit o noapte întreagă, a ajuns la Brăila. Acolo a fost primit de generalul G. Angelescu, comandandul diviziei militare ce urma să intre în Dobrogea, și autoritățile orașului.
S-au ţinut discursuri iar episcopul Dunării de Jos a oficiat un Te-deum.
La final, Principele Carol I a străbătut orașul Brăila în fruntea trupelor militare și în aplauzele cetățenilor, apoi împreună cu prim-ministrul Ion. C. Brătianu și oficialitățile au traversat Dunărea pe vasul ”Ștefan cel Mare” și au debarcat în Dobrogea, la Ghecet, unde au fost întâmpinați de numeroși români, turci, tătari și bulgari.
Printre locuitorii Dobrogei de astăzi am realizat un vox, din care am înțeles că această filă din istorie este, în proporție de 90%, necunoscută.
carmensecuiu@radioconstanta.ro