Google se implică într-un proiect de platformă online pentru monitorizarea pescuitului mondial
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 noiembrie 2014, 10:30
Gigantul american din industria IT Google se va implica într-o campanie împotriva pescuitului ilegal prin lansarea unei platforme tehnologice de supraveghere a pescuitului mondial care ajută la identificarea și urmărirea a mii de bărci în timp real, denumită sugestiv ‘Global Fishing Watch’, scriu agenția France Presse și Oceana.org.
Dezvoltat în colaborare cu ONG-urile Skytruth și Oceana, această platformă a fost dezvăluită vineri la Sydney (Australia) cu prilejul Congresului Mondial al Parcurilor, reuniune organizată, o dată la zece ani, de Uniunea internațională pentru conservarea naturii.
‘Combinarea tehnologiei informatice de tip cloud și a megadatelor permit proiectarea unor noi aplicații pentru vizualizare, înțelegere și, dacă este necesar, inversarea fenomenelor observate’, a explicat Brian Sullivan din cadrul programului Google Earth Outreach.
Platforma, care permite vizualizarea nu doar a vaselor de pescuit, utilizează Sistemul de identificare automată — AIS (Automatic Identification System) care furnizează, folosind date GPS de la sateliți, poziția navelor ce navighează în întreaga lume. Prototipul aplicației poate analiza datele de la 3.000 de ambarcațiuni dintr-o flotă mondială de peste 1,3 milioane de nave comerciale.
‘Ceea ce se întâmplă pe mare este de foarte multe ori invizibil, limitând capacitatea noastră de înțelegere a problemelor care se petrec pe suprafața oceanelor’, a subliniat președintele SkyTruth, John Amos.
Potrivit Comisiei Oceanului Mondial, organism independent creat în februarie 2013, pescuitul ilegal reprezintă aproximativ o cincime din întreaga cantitate de pește strânsă la nivel mondial, reprezentând costuri de aproximativ 23,5 miliarde de dolari pe an.
Platforma, disponibilă la http://www.globalfishingwatch.org/, arată în timp real poziția la nivel global a vaselor de pescuit pentru ca publicul larg să înțeleagă riscurile unui pescuit excesiv în anumite zone de pe glob și, desigur, ca activitatea de pescuit la nivel mondial să fie mai transparentă, luptând astfel pentru conservarea anumitor specii sau împotriva politicilor periculoase ale unor companii private sau entități statale.