(AUDIO-VIDEO) Amintiri încă vii de la bordul navei „Independenţa”
Publicat de , 15 noiembrie 2014, 10:59 / actualizat: 15 noiembrie 2014, 12:14
Astăzi, 15 noiembrie 2014, se împlinesc se împlinesc 35 de ani de la tragedia supertancului INDEPENDENȚA, cea mai mare navă de acest tip construită vreodată în România, considerată, la acea vreme, nava-amiral a flotei noastre comerciale. Independența a fost construită în 1977 la Șantierul Naval Constanța.
A fost ziua în care “buturuga mică a răsturnat carul mare”, iar 42 de oameni nevinovaţi şi-au găsit sfârşitul în apele Mării Marmara, dintre care 11 nu au mai fost găsiţi niciodată.
După atâta amar de vreme, unul dintre cei trei supravieţuitori ai cumplitului eveniment, Ioan Frunteş Gomboşanu, singurul care mai trăieşte, îşi aduce aminte cu exactitate fiecare minut din dimineaţa zilei de 15 noiembrie 1979. Spune că nu poţi uita aşa ceva…
Nici nu ar avea cum să uite vreodată exploziile puternice, deversarea unei mari cantități de țiței în mare, “ploaia de foc” care s-a abătut asupra câtorva dintre colegii săi, sau anunţul comandantului că fiecare trebuie să se descurce pe cont propriu, întrucât cele două bărci de salvare nu mai pot fi utilizate.
Ioan Frunteş Gomboşanu avea doar 26 de ani pe atunci şi era la al treilea voiaj. Curajul, tinereţea şi norocul l-au ajutat să se salveze, să sară de la aproximativ 19 metri în apa care nu avea mai mult de 10 grade şi să reuşească să înoate până aproape de mal, iar acolo să fie recuperat de un pescar infirm.
Cât despre nava “Independenţa”, focul a ars aproape o lună. Şase ani a durat recuperarea ei, milioane de dolari cheltuiţi, dar nu a mai putut fi reparată.
Ca pedeapsă, pentru accidentul teribil care a îndoliat 42 de familii, vinovatul, comandantul grec, Alekos Adamopulos, a fost condamnat la 20 de luni de închisoare, iar perioada de detenție rămasă de executat a fost transformată în cauțiune de numai 850 de dolari…
Dacă în tot acest timp nimeni nu l-a băgat în seamă, Ioan Frunteş Gomboşanu, supravieţuitorul de pe nava „Independenţa”, ajuns la vârsta de 61 de ani, mai are o singură dorinţă: să se contruiască un monument în memoria tuturor marinarilor care şi-au pierdut viaţa, de-a lungul timpului, pe mare.
În fişierul audio de mai jos puteţi asculta ce s-a întâmplat la bord din momentul în care nava grecească Evriali a lovit petrolierul românesc şi până când Ioan Frunteş Gomboşanu şi-a revăzut la hotel doar doi dintre colegi.
Radio Constanța mulțumește jurnalistului Constantin Cumpănă pentru arhiva foto și materialele puse la dispoziție.