Şi diabeticii pot consuma dulciuri!
Publicat de magda.chirana, 14 noiembrie 2014, 08:35 / actualizat: 28 noiembrie 2014, 13:43
De ziua mondiala de luptă împotriva diabetului , care se marchează în fiecare an pe 14 noimebrie, iată câteva recomandări ale specialiştilor în diabet şi boli de nutriţie.
Diabetul nu înseamnă o lipsă totală a desertului în viaţa celui care are această afecţiune.O mică tartă cu căpşuni nu a reprezentat niciodată un pericol pentru diabet şi nici nu a dus la kilograme în plus. Diabetul este o boală cronică şi nu se poate ţine un regim sever toată viaţa ci presupune schimbarea regimului alimentar, este un mod de viaţă’ , afirmă Magali Baudot, dietetician-nutriţionist francez, autoare a multor reţete pentru pacienţi diabetici.
Diabeticii trebuie să ţină sub control variaţiile nivelului de zahăr din timpul zilei şi să îşi supravegheze greutatea pe termen lung, aşa încât regimul alimentar are o importanţă covârşitoare.
‘Este uşor să cedezi comodităţii cuptorului cu microunde, numai că felurile de mâncare semipreparate sunt prea grase şi prea sărate’, prin urmare, este preferabil ca diabeticii să îşi gătească acasă şi o pot face fără să îşi piardă ore întregi în bucătărie.
Se ştie că grăsimea dă un gust mai bun mâncării. ‘Dacă mâncaţi totul fiert şi fără grăsime, nu are gust. Aşa că schimbaţi-vă obiceiurile culinare. Puneţi mai puţin unt pe pâine dimineaţa şi optaţi pentru uleiuri vegetale în loc de grăsimi animale. Pentru ca mâncarea să fie în continuare bună, nu eliminaţi grăsimile, ci reduceţi-le la jumătate’, îi sfătuieşte Magali Baudot pe diabetici. Se pot adăuga şi alte condimente în afară de sare şi piper.
Regula de bază este că niciun aliment nu este interzis, nici chiar dulciurile, adaugă nutriţionista franceză.
Mesele diabeticilor trebuie să fie echilibrate, bolnavii abţinându-se să ronţăie câte ceva şi să bea băuturi îndulcite. Sucurile de fructe fac să crească mult glicemia.
Un măr echivalează cu patru bucăţi de zahăr cubic, iar pentru a obţine un litru de suc trebuie presate câteva mere bune.
‘Trebuie să vă obişnuiţi să beţi apă. Nu suntem făcuţi din 60-70% suc de fructe, ci din apă’, încheie Magali Baudot, citată de AGERPRES.