Cartel Alfa reia, de luni, protestele !

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 noiembrie 2014, 14:59
Sindicaliştii Confederaţiei „Cartel Alfa” acuză Guvernul de lipsă de reacţie şi de interes în rezolvarea problemelor pe care le au lucrătorii români şi anunţă că vor relua, de luni, acţiunile de protest la Ministerul Muncii.
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” arată vineri, într-un comunicat de presă, că Guvernul nu a făcut niciun demers până acum în vederea modificarii Legii 62/2011, a dialogului social.
„Această lege, care a blocat negocierile colective şi a făcut aproape imposibilă reprezentarea salariaţilor de către sindicate, a fost adoptată în 2011 prin asumarea răspunderii de catre guvernul Boc, fără nicio dezbatere publică sau consens între partenerii sociali. Guvernul actual, deşi a promis şi a semnat un acord prin care s-a angajat că va aduce legislaţia la situaţia iniţială, corectând prevederile care prejudiciază salariaţii, acum pretinde consensul părţilor ca şi condiţie prealabilă modificării: toate sindicatele şi toate patronatele, autohtone sau multinaţionale. Este de fapt o strategie tipică de a întârzia la infinit nişte modificări pe care realitatea relaţiilor de muncă şi situaţia disperată a lucrătorilor români le reclamă ca extrem de urgente”, susţin reprezentanţii Cartel Alfa.
Sindicaliştii „Cartel Alfa” au mai pichetat sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi în perioada 29 septembrie – 17 octombrie, iar în 7 octombrie au organizat un miting de amploare în Piaţa Victoria.
Sindicaliştii au solicitat atunci să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, „nu transformarea lor în sclavi moderni”.