Atenţie la trichineloză!

Publicat de Florentina Stan, 14 noiembrie 2014, 18:14
Odată cu apropierea sezonului rece, cetăţenii sunt expuşi la infestarea cu trichinella şi îmbolnăvirea de trichineloză, avertizează reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Medicii veterinari recomandă populaţiei ca atunci când sacrifică porci din gospodăria proprie sau cumpăraţi, să se prezinte cu probele la cabinetele autorizate ale medicilor veterinari pentru testarea trichineloscopica.
Trichineloza se transmite la om prin consumul de carne parazitată.
Semnele de boală la animale nu se manifesta clinic, însă la om după câteva zile (între 6 – 30 zile) simptomele sunt de febră 38-40 grade, tulburări digestive (dureri abdominale, vomă, diaree), dureri musculare, urticarie edeme ale feţei,cu evoluţie extrem de gravă dacă nu se intervine la timp.
Măsurile de prevenire a îmbolnăvirii animalelor şi a populaţiei, cele mai eficiente sunt: controlul sanitar veterinar al animalelor sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale prin examen trichineloscopic şi cumpărarea cărnii de porc doar din abatoare, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată o ştampilă de formă dreptunghiulară în care este scris cu majuscule EXAMEN TRICHINELOSCOPIC CU REZULTAT NEGATIV.