(AUDIO) Accesul copiilor nevăzători la educaţie

Publicat de , 13 noiembrie 2014, 15:17
În judeţul Constanţa, în evidenţa Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Constanţa sunt înregistraţi 59 de copii care prezintă deficienţe senzoriale de vedere.
Dintre aceştia, nouă învaţă la şcolile speciale de la Buzău şi Bucureşti, iar restul sunt integraţi în învăţământul de masă.
Printre ei sunt şi 12 copilaşi cu vârste cuprinse între patru şi zece ani care merg la Clasa pentru copii cu deficienţe de vedere constituită, în urmă cu trei ani, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Delfinul” din Constanţa. Aici, profesorul Viorel Darie îi pregăteşte pe preşcolari din punct de vedere senzorial şi polisenzorial, pentru ca mai târziu să poată învăţa alfabetul Braille. Acelaşi profesor îi învaţă pe elevi să scrie în Braille, să folosească calculatorul, îi ajută să îşi facă temele şi să studieze lecţiile înainte, astfel încât să le fie mai uşor la clasă.
Statul le oferă acestor copii, încadraţi cu grad de handicap grav, dreptul de a avea un asistent personal, o alocaţie complementară de 92 lei şi una dublă în valoare de 84 lei. Totodată, persoanele cu deficienţe de vedere beneficiază de 12 călătorii gratuite interjudeţene şi de un abonament lunar gratuit, inclusiv pentru însoţitor, pe rutele interne. Cât despre cei care aleg să studieze la şcolile speciale de la Buzău şi Bucureşti, toate serviciile sunt gratuite.