Trei obligații majore pentru deținătorii de câini

Publicat de Carmen Secuiu, 12 noiembrie 2014, 14:37
Potrivit Ordinului nr. 1/2014, al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, nr. 1/2014, data limită stabilită pentru microciparea câinilor este 1 ianuarie 2015.
Până în noiembrie, a fost însă identificată doar 10% din populația canină, astfel că se va lua în discuţie prelungirea datei limită pentru microciparea câinilor.
ANSVA reaminteşte, în acest context, că la 1 noiembrie 2014 a fost demarată campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile populaţiei, care presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci şi identificarea şi înregistrarea lor, ca parte a strategiei de gestionare a întregii populaţii canine de pe teritoriul României.
Conform Ordinului nr. 29 din 25 februarie 2014, acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie, până la sfârșitul lunii februarie 2015 şi va fi efectuată doar la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate.
”Mulți proprietari nu știu sau nu vor”, ne- a spus medicul veterinar Adriana Iftinca.
Deocamdată, doar proprietarii de câini sunt obligaţi să identifice, prin microcipare şi să înregistreze animalele în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, la medicul veterinar.
Înregistrarea animalelor se face în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţiile publice a acestora.
După 01 ianuarie 2015 vor fi microcipate și pisicile și animalele exotice, desigur și câinii din curți, care nu ies în spații publice.
”În mediul rural, acest ordin al ANSVSA este mai complicat de pus în practică și este puţin probabil să se realizeze în termen microciparea, deoarece costurile sunt prea mari și aici, populația canină este mult mai mare.
Dacă nu vor fi suportate costurile de către stat, deținătorii le vor da drumul pe stradă” crede dr. Adriana Iftinca.
De la 01 ianuarie 2015 va fi obligatorie, totodată și sterilizarea câinilor de rasă comună pentru care oamenii ar trebui să plătească în medie, 150 de lei, pentru un câine.
”Unul dintre avantajele acestei obligații este faptul că, dacă se pierde câinele, poate fi înapoiat stăpânului și pentru prevenirea abandonului”, ne spune medicul veterinar.
Nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei. Deja, în orașe au început să se aplice amenzi de către poliția animalelor și cea comunitară, care sunt dotate cu cititoare de microcipuri.
Și de parcă n- ar fi de ajuns microcipul, deținătorul animalului de companie trebuie să aibă asupra sa carnetul de sănătate al câinelui, atunci când îl scoate în spații publice”, spune dr. Adriana Iftinca.
carmensecuiu@radioconstanta.ro