Curtea Militară confirmă redeschiderea dosarului privind moartea disidentului Gheorghe Ursu
Publicat de , 12 noiembrie 2014, 17:35
Un judecător de la Curtea Militară de Apel București a confirmat legalitatea ordonanței prin care procurorul general Tiberiu Nițu a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu de către Securitate, precum și în dosarele de cercetare denumite generic „Procesul Comunismului”.
Pe data de 7 noiembrie, imediat după ce a ieșit din greva foamei, Andrei Ursu declara că prin ordonanța procurorului general se dispune infirmarea soluțiilor de neîncepere a urmăririi penale asupra ofițerilor de securitate „implicați în acțiunea de represiune” împotriva tatălui său, „cu participarea nemijlocită a ofițerului Pîrvulescu Marin”, pentru infracțiunile de crime împotriva umanității.
Gheorghe Ursu, inginer de construcții, poet și scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către Europa Liberă și pentru că ținea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.
Andrei Ursu susține că Pîrvulescu a fost cel care l-a anchetat mai întâi în stare de libertate pe Gheorghe Ursu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să-și denunțe prietenii (printre care cunoscuții scriitori Nina Cassian, Geo Bogza, Radu Cosașu), Securitatea a hotărât „continuarea cercetărilor sub stare de arest”, „urmând ca în cercetări să se clarifice și natura relațiilor” cu acei prieteni.
Pentru a încerca să evite un caz de persecuție politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internațional regimului Ceaușescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. A fost închis într-o celulă cu doi deținuți de drept comun, Marian Clită și Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securiști să exercite acte de violență asupra lui.
Conform mărturiilor aflate în dosar, timp de două luni (până la 17 noiembrie 1985), ofițerul de securitate Marin Pîrvulescu l-a anchetat și torturat pe Gheorghe Ursu în arestul Miliției din Calea Rahovei (arest aflat în aceeași clădire cu Direcția de Cercetări Penale a Securității).
Inginerul Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985, în arestul Miliției București, în urma bătăilor primite de la Marin Pîrvulescu și de la alți ofițeri de securitate.
Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col.(r) Udor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, col.(r) Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare. Udor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare, invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deținutul de drept comun Marin Clită a ieșit din pușcărie după nouă ani, pentru bună purtare.
La rândul său, Marin Pîrvulescu recunoaște că l-a anchetat pe Gheorghe Ursu când acesta era liber, însă neagă că l-ar fi torturat. În 2007, fiul lui Gheorghe Ursu a depus o plângere împotriva lui Marin Pîrvulescu, în care cerea procurorilor de la Parchetul Militar să-l cerceteze pentru tortură motivată politic.