Destinaţia zilei: Gura Portiţei
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 noiembrie 2014, 12:20
Locul unde Dunărea se uneşte cu marea şi cerul
Gura Portiţei este în primul rând un sat lipovenesc, cu căsuţe cu acoperiş de stuf, vopsite în alb şi albastru. Este locul în care apele Lacului Goloviţa şi Marea Neagră comunicau odinioară printr-o breşă naturală, care ulterior a fost închisă şi a dat naştere unui lac închis. Acum este o fâşie îngustă de nisip, alb şi fin, care desparte Marea Neagră de Delta Dunării pe o distanţă de 4 kilometri.
Pe uscat şi pe apă
Ca să ajungi la Gura Portiţei trebuie să o apuci pe Drumul European 87, care leagă Constanţa de Tulcea şi să faci dreapta în comuna Baia, spre Jurilovca. Acolo, poţi să uiţi de maşină, ca să te îmbarci pe un vaporaş sau o şalupă, care te va duce până în inima satului lipovenesc.
Invitaţie la nisip neatins, freamătul valurilor şi călătorii în lotcă
Pe plajă sunt amenajate căsuţe din lemn, pentru turiştii care vor să adoarmă cu marea în urechi şi să audă zbuciumul scoicilor zdrobite de valuri. Nu există terapie mai bună pentru rănile sufletului, spun băştinaşii, lipoveni calzi, care pornesc zilnic, înainte de răsăritul soarelui, cu lotcile pe mare în căutarea peştelui. Liniştea absolută a plajei sălbatice doar pescăruşii şi valurile o mai pot tulbura. Dacă ajungi la Gura Portiţei nu trebuie să pierzi toată ziua la plajă, poţi încerca excursii în Delta Dunării, printre nuferi şi pelicani. Pe plaja sălbatică ai putea întâlni şi niscaiva broaşte ţestoase leneşe sau porci mistreţi.
Legenda locului unde a fost ascunsă lâna de aur
Legenda Argonauţilor, marinari de pe corabia Argo, spune ca Iason, fiul regelui din Tesalia, a rămas fără tron. Auzind că un rege foarte bogat de la poalele Caucazului se află în stăpânirea lânii de aur, Iason şi-a propus să meargă să o fure. Dar, odată ajuns acolo, Iason se îndrăgosteşte de Medeea, fiica regelui, care îi dezvăluie secretul pentru a reuşi să ia lâna de aur. După ce a pus mâna pe lână, a fugit şi a luat-o şi pe Medeea cu el. Legenda spune că aici este unul dintre locurile unde argonauţii au ascuns lâna de aur, Cetatea Argamum, localizată de istorici în apropiere de Gura Portiţei.
Orizontul care se topeşte în mare
Gura Porţiei este şi Mare, şi Dunăre, în acelaşi timp. După răsăritul soarelui, poţi urmări lipovenii care se întorc de la pescuit în lotcile tradiţionale, în care sare peştele proaspăt, ce încearcă să scape de gospodinele care i-au pus deja gând rău, cu parfum de saramură. Gura Portiţei este ţinutul sălbatic dintre Dunăre şi mare, care îşi îmbie vizitatorii cu o gură de aer proaspăt, o baie de soare, miros de peşte prăjit cu mămăliguţă la ceaun şi cele mai frumoase apusuri de soare.