(AUDIO) Vorba aceea – Folosirea corectă a cuvântului „nou”
Publicat de Larisa Calistru, 6 noiembrie 2014, 07:35
“Steluța este un aparat dedicat copiilor noi născuți, care proiectează și cântă. Este nou-nouță, în perfectă condiție de utilizare.”
În prima sintagmă, care trebuie scrisă cu cratimă, în forma nou-născuți, nou este adverb(cu sensul de “curând”) și este subordonat adjectivului participial “născuți”. Cuvântul compus astfel obținut este un adjectiv care se subordonează substantivului “copiilor”. Substantivul compus nou-născut s-a format în limba română dupa modelul francez nouveau-ne. Iată și alte exemple de greșeli: ”Nu merg tramvaiele pe bulevardele teribile de largi”, “Tinerii erau proaspeți căsătoriți și nu aveau unde locui.” Corecte ar fi fost formele “teribil”de largi, “proaspăt” căsătoriți. Teribil și proaspăt sunt adverbe subordonate unui adjectiv.
În a doua sintagmă, “Este nou-nouță, în perfectă condiție de utilizare” , adjectivul nouă capătă valoare intensivă prin repetare(în forma derivată cu sufix diminutival), după modelul “o casă mare-mare”(cu sensul “o casă foarte mare”). Forma sa corectă este, deci, în contextul dat, nouă-nouță, acordându-se cu substantivul regent Steluța, numele aparatului dedicat nou-nascutilor. Repetarea adjectivului este un mijloc expresiv de realizare a superlativului, cum se poate observa și în construcția “Am mâncat o prăjitură bună-bună”.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!