Primele efecte ale alegerilor prezidentiale, după turul întâi
Publicat de Bogdan Comșa, 3 noiembrie 2014, 19:55
Alianţele, partidele şi candidaţii independenţi care au participat la scrutin au început deja analiza rezultatelor pe care le-au înregistrat.
Conducerea Partidului Mişcarea Populară s-a reunit astăzi într-o şedinţă de evaluare.
Tot azi, a avut loc o primă şedinţă a conducerii Alianţei Creştin Liberale. După cum a declarat chiar candidatul ACL, Klaus Iohannis, rezultatul obţinut la alegeri este mulţumitor, dar urmează discuţiile cu liderii de filiale şi stabilirea strategiei pentru turul doi.
Rezultatele obţinute de candidatul coaliţiei de guvernare, Victor Ponta, au fost salutate de preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Acesta a precizat că, mâine, partenerii de coaliţie vor aborda tema unui posibil tandem preşedinte-premier.
Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania Toro T.Tibor şi vicepreşedintele Szilagyi Zsolt care a candidat pentru preşedinţia României au demisionat astăzi din funcţii. Szilagyi Zsolt a declarat că a luat aceasta decizie din cauza rezultatelor slabe obţinute la alegerile prezidentiale.
Sâmbătă va fi analizată participarea partidului la aceste alegeri, urmând să fie convocat congresul pentru desemnarea unei noi conduceri. Conform rezultatelor parţiale, Szilagyi Zsolt a obţinut 0,56 la sută la aceste alegeri.
Reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai Biroului Electoral Central se vor întâlni, mâine, pentru a discuta măsurile care pot fi luate pentru a evita repetarea situaţiilor înregistrate în unele din secţiile de votare din străinătate. Ministerul de Externe va propune ca declaraţia pe proprie răspundere să poată fi descărcată online şi completată, iar semnarea formularului să fie făcută în secţie.
Premierul Victor Ponta a subliniat că măsurile ce vor dispuse de Biroul Electoral Central vor avea susţinerea logistică şi financiară a Guvernului. El a afirmat că este inadmisibil să existe chiar şi un singur cetăţean care să nu poată vota dacă are acest drept.
Ambasadorii, consulii şi preşedinţii secţiilor de votare din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria şi Republica Moldova sunt convocaţi, vineri, la Bucureşti, pentru a li se comunica deciziile BEC.
Vă reamintim că, la unele dintre secţiile din diaspora votul a fost marcat de nemulţumirea oamenilor nevoiţi să stea la cozi ore întregi şi, în unele cazuri, chiar fără să-şi exprime opţiunea. Astfel de situaţii au fost înregistrate la Londra, Paris, Bruxelles, Madrid, Munchen sau Stuttgart.
Reprezentanţii comunităţilor româneşti din Spania aua cuzat că secţiile de votare au fost mutate din localităţile cu o prezenţă consistentă de cetăţeni români, astfel încât participarea acestora la vot să fie îngreunată.