PROTEST LA MAE. Motivul: organizarea alegerilor în diaspora
Publicat de Adina Sîrbu, 2 noiembrie 2014, 22:30
Aproximativ 100 de persoane protestează în faţa MAE, nemulţumite de modul în care au fost organizate alegerile în străinătate.
Numeroşi români din străinătate nu au reuşit să voteze, deşi au stat la cozi ore în şir.
Pe parcursul zilei, în multe oraşe europene, inclusiv la Londra, Roma, Paris, Stuttgart sau Munchen s-au format cozi, iar timpul de aşteptare a ajuns la zeci de minute.
Numărul protestatarilor este în creştere, aceştia solcitând prelungirea timpului de vot la secţiile din afara ţării, scandând lozinci împotriva puterii şi cerând demisia ministrului afacerilor Externe, Titus Corlăţean.
Şi preşedintele Traian Băsescu remarcă grave deficienţe de organizare a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate şi cere, într-un comunicat de presă, demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean şi a ministrului delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici. Confruntat cu această situaţie, Ministerul de Externe transmite că numărul secţiilor este acelaşi pe care l-a propus şi în 2009 şi că în stabilirea lor au fost avute în vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate în străinătate. Totodată, Ministerul de Externe transmite că procedurile de votare în străinătate sunt diferite de cele din ţară şi că acestea presupun mai mult timp.
Referitor la solicitarea unor canidaţi de prelungire a programului de votare, Ministerul precizează că potrivit legii în vigoare, la ora locală 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să declare votarea încheiată.
În context, mai au drept de vot doar persoanele care sunt deja în secţie. Potrivit Biroului Electoral Central, până la ora 19.00 au votat, la cele 294 de secţii create peste hotare aproape 121 de mii de persoane. Deşi nu se pot înfiinţa secţii noi de votare în străinătate, în cele existente mai ales în marile oraşe se poate suplimenta numărul de cabine de vot, de ştampile şi al angajaţilor MAE care să asigure o fluiditate mai mare a votului.