Adăpost modular destinat salvării persoanelor aflate în pericol pe munte
Publicat de Bogdan Comșa, 1 noiembrie 2014, 18:20
Cercetători din Harghita şi Braşov au conceput un adăpost modular în formă de sferă, cu o capacitate de zece locuri, destinat salvării persoanelor aflate în pericol pe munte şi semnalizat exterior cu balize solare, invenţia fiind prezentată cu succes la Târgul Internaţional „Indagra”, scrie Mediafax.
Invenţia cercetătorilor harghiteni şi braşoveni s-a bucurat de un mare succes, zilele acestea, la Târgul Internaţional „Indagra”, unde mai mulţi participanţi din ţară, dar şi din Franţa, Anglia şi Canada şi-au manifestat interesul pentru eco-adăpostul modular, înscriindu-se pe listele de aşteptare pentru achiziţionarea construcţiilor.
Ideea realizării eco-adăposturilor a apărut în vara anului 2007, când zeci de tineri cercetaşi din judeţul Harghita au urcat pe crestele Munţilor Făgăraş, la aproape 2.300 de metri altitudine, pentru a reface refugiul montan Berevoescu, aflat în stare avansată de degradare.
Eco-adăposturile asigură protecţia maximă a persoanelor, uşa – înglobată în forma refugiului – închizându-se gravitaţional de sus în jos, etanş. Construcţiile se aşează pe sol fără fundaţie, deci nu necesită foarte multe aprobări, sunt ecologice, întrucât nu se toarnă beton pe munte, sunt uşor de montat şi de demontat, iar la sfârşitul ciclului de viaţă pot fi reciclate.
„Au mai multe avantaje. Sunt foarte rezistente la vânt, nu pot fi spulberate, pentru că vântul le îndeasă spre pământ – forma sferică este cea mai potrivită pentru a rezista la presiunea vântului, din orice direcţie ar veni, efortul şi rezistenţa fiind egale pe toate direcţiile, sunt foarte spaţioase, vara ţin răcoare, iarna ţin cald şi salvează vieţi, asta este cel mai important. Mai mult, sfera este suprafaţa minimă care închide un volum maxim, deci cu cheltuieli minime pentru o suprafaţă dată, noi asigurăm un volum maxim de protecţie a persoanelor”, a spus şi cercetătorul Dinu Covaciu, de la Universitatea Transilvania.
Echipa de cercetători, împreună cu tineri salvamontişti şi cercetaşi voluntari, a montat şi testat, până în prezent, opt domuri geodezice în Munţii Făgăraş, toate amplasate în zona alpină, cel mai jos pe Vârful Comisul, la o altitudine de 1.883 de metri, iar cel mai sus la peste 2.300 de metri, la Vârful Berevoescu Mare.
Sursa foto: Mediafax