Costumul tradițional coreean, la malul Mării Negre
Publicat de Carmen Secuiu, 31 octombrie 2014, 09:56
O expoziție, care prin ineditul său atrage un public ce dorește să cunoască civilizația și cultura sud- coreeană îi așteaptă pe atât pe constănțeni, cât și pe turiști la Muzeul de Artă Populară din Constanța.
”Expoziția este o premieră pentru muzeul nostru, deoarece de obicei organizăm expoziții valorificând piesele din patrimoniul propriu”, a spus muzeograf Ioana Tompe.
Această expoziție „Costumul tradițional coreean” vine ca o propunere de promovare și înțelegere a culturii coreene prin prezentarea costumului de curte, din perioada Dinastiei Joseon, dintre secolele XIV și XIX.
Pe cultura acestei dinastii se bazează limba coreeană, normele culturale, eticheta societății și atitudinea acesteia față de problemele moderne.
Costumele create, pentru a aminti de diferite ceremonialuri îmbină croiala și tehnica tradițională a cusăturilor cu materialele moderne, de culori tari, reci și calde, în viziunea designer-ul coreean Na, Young-Im.
Artista a participat la numeroase expoziții internaționale de costum tradițional și la expoziții de restaurare a pieselor patrimoniale.
Costumele de femeie, mai ales Ja-go-ri si Chi ma sunt clasificate în funcție de secol,de la începutul și până la sfârșitul dinastiei Joseon.
În expunere sunt prezentate bluzele, care se numesc “giogori” și care erau purtate de femei de rang înalt, fuste ceremoniale, chimonouri, ”chi ma” sau ”dang – giogori”, jachete matlasate, cu bordura de blană purtate peste costumele tradiționale, “hanbok-uri”.
Costumul bărbătesc cuprinde cele mai reprezentative piese de vestimentație purtate ca uniforme militare.
Vizitatorii pot vedea o rochie de mireasă complet accesorizată și o uniformă oficială purtată de bărbații cu rang înalt de la curte. Costumele de copii sunt și ele alcătuite din chimonouri, pantaloni, veste și rochii, precum și accesorii: curele, centuri, punguțe, căciulițe, în care sunt îmbinate 5 culori vii, abundă culorile fucsia, turcoaz, lilauri combinate cu verde, mătăsuri imprimate în gen tradițional, întâlnite până în zilele noastre.
”Au vizitat deja, această expoziție și mulți coreeni, deoarece un număr foarte mare de coreeni care lucrează la Șantierul Daewoo Mangalia, dar au venit și grupuri de chinezi și noi așteptăm în continuare croazierele, care vor ajunge, în toată luna noiembrie, la Constanța”, a spus muzeograf Ioana Tompe, pe care o puteți asculta în fișierul audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro