Psoriazisul nu este contagios
Publicat de magda.chirana, 29 octombrie 2014, 08:58
Astăzi se marchează Ziua de Luptă Împotriva Psoriazisului,la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Psoriazis.În judeţul Constanţa, prevalenţa psoriazisului este de 2,8% din populaţia generală iar în lume, peste 125 de milioane de persoane suferă de psoriazis, o afecţiune cronică severă şi inflamatorie, care a depăşit de mult stadiul de „boală de piele”.
Psoriazisul este o dereglare cutanată, cu o rată rapidă de producere şi eliminare a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează dar această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăgi tegumentare, îngroşate, de culoare roz, acoperite cu scuame alb – sidefii.Cauzele declanşării bolii nu sunt pe deplin elucidate dar se cunosc o serie de factori declanşatori precum: stresul, traumatismele, infecţiile şi anumite medicamente.
În evidenţele sectiei de dermatologie a spitalului judeţean Constanţa figurează 98 de bolnavi care suferă de cea mai gravă formă de psoriazis dar numărul pacienţilor cu forme mai uşoare se ridcă la câteva mii.În secţie există toate posibilităţile terapeutice folosite în lume pentru tratarea psoriazisului.Specialiştii folosesc inclusiv terapia biologică ce presupune administrarea unor injecţii la intervale de 6-8 săptămâni a unor produse biologice speciale care să diminueze efectele cutanate, dar şi terapia PUVA, bazată pe raze ultraviolete care remit pentru o perioadă mare de timp leziunile cutanate.
Pacienţii cu psoriazis se luptă zilnic cu atitudinea discriminatorie a celor din jur şi asta pentru că
puţini sunt cei care ştiu că această boală nu este contagioasă, ea fiind transmisă doar pe cale genetică, de la părinţi la copii.
Acesta este motivul pentru care psoriazisul are, pe lângă implicaţiile medicale şi unele psihologice.