Produsă exclusiv la Tulcea: Scrumbia afumată de Dunăre, la un pas să primească certificare europeană
Publicat de , 25 octombrie 2014, 14:10
O unitate de procesare a peștelui din Tulcea, realizată cu o investiție Greenfield care depășește două milioane de euro, livrează pe piața autohtonă peste 16 produse din pește, din care nouă au primit deja atestate de produse tradiționale din partea Ministerului Agriculturii, iar pentru un alt produs, respectiv Scrumbia afumată de Dunăre, investitorul încearcă să obțină la nivel european recunoașterea ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP).
Producția totală obținută până în prezent se ridică la 300 de tone de produse din pește pe an, deși capacitatea unității suportă peste 500 de tone într-un an.
În prezent, investitorul tulcean intenționează să depună dosarul pentru obținerea DOP pentru produsul „Scrumbia afumată de Dunăre”. De altfel și specialiștii Ministerului Agriculturii au identificat acest produs ca fiind de notorietate și pentru care ar fi posibilă recunoașterea în Uniunea Europeană.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a reușit să angajeze, pentru exerciţiul financiar european 2007-2013, o sumă de 271,2 milioane de euro, din totalul sumelor alocate pentru întreaga perioadă de programare, ceea ce reprezintă un grad de angajare al fondurilor alocate de aproximativ 104%, și să efectueze plăți în valoare totală eligibilă de 107,16 milioane de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de aproximativ 41%.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a organizat, în perioada 15-18 octombrie 2014, o vizită la beneficiari ai proiectelor finanțate din Programul Operațional pentru Pescuit (POP) 2007-2014 din județele Călărași, Tulcea și Constanța, acestea fiind identificate ca exemple de bună practică.