(AUDIO) Vorba aceea – Semnificația cuvântului capodoperă
Publicat de Larisa Calistru, 24 octombrie 2014, 08:14
Cuvântul capodoperă (de la italienescul capo d opera), însemnând cea mai bună lucrare, operă, creație este explicat în dicționar ca “operă artistică unicat, de o valoare deosebită”.
Afirmăm, de exemplu, că “O scrisoare pierdută” e capodopera comediografiei lui IL Caragiale și a dramaturgiei românești, spunem că “Masa tăcerii” și “Coloana infinită” reprezintă capodoperele artei lui Brâncuși, ori că “Balada” este capodopera creației muzicale a lui Ciprian Porumbescu.
Aceasta înseamnă că lucrările enumerate nu cunosc egal, sunt unice, originale și incomparabile cu alte producții ale spiritualității românești. Capodoperele reprezintă o culme a creației și nu implică o explicație ori o clarificare suplimentară. A spune “marea” sau “celebra” capodoperă e un pleonasm.
Alți vorbitori, contaminați de mania superlativelor gratuite, vorbesc despre “cele mai celebre concerte simfonice” sau despre “cele mai grandioase manifestări de simpatie sau solidaritate”. Știm cu toții că adjectivele “celebru” și “grandios” nu suportă gradele de comparație, ele însele redând semnificația de calitate manifestată într-un grad foarte ridicat.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit cand am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!