Cum ne descurcăm cu stresul la locul de muncă?
Publicat de Florentina Stan, 23 octombrie 2014, 08:36
Cum ne descurcăm cu stresul la locul de muncă?
La această întrebare vor încerca să răspundă cei prezenţi la seminarul care are loc astăzi, de la ora 11.00, la sediul Camerei de Comerţ Constanţa.
Astfel, se marchează Săptămâna europeană pentru sănătate şi securitate în muncă 2014, acest eveniment făcând parte din Campania pentru locuri de muncă sigure şi sănătoase.
Stresul la locul de munca poate sa apara sub diferite forme si cu influente diferite asupra fiecarei persoane.
In functie de nivelul de stres, acesta poate sa aiba atat efecte pozitive, cat si negative asupra angajatilor. In momentul in care reusiti sa identificati principalele surse de stres de la locul de munca, incercati sa le eliminati, in masura in care este posibil acest lucru.
Sursele de stres la locul de muncă sunt variate:
Zgomotul – Cercetarile arata ca zgomotul nu face bine nimanui. Daca sunteti nevoiti sa lucrati intr-un mediu zgomotos, este normal sa fiti stresati. Oamenii sunt in cautare de locuri de munca care sa-i ajute sa ramana sanatosi si linistiti.
Temperatura – Foarte multe companii sunt echipate cu sisteme sofisticate de aer conditionat. Totusi, exista si anumite impedimente ale acestor sisteme. Intr-un mediu cu mai multe persoane sigur vor exista divergente. Fiecare persoana, in functie de probleme, percepe in mod diferit aceasta necesitate.
Riscurile profesionale – Pentru persoanele care isi risca viata in fiecare zi si care lucreaza in medii de lucru periculoase tensiunea de la locul de munca este mult mai ridicata. In cazul in care sistemele de securitate nu sunt bine puse la punct, riscul la care sunt supusi este si mai mare.
Personalul – Anumite sectoare duc o lipsa acuta de personal, crescand astfel obligatiile celorlalti angajati. In aceasta categorie putem sa mentionam sectorul medical si invatamantul.
Un program neregulat – Sa lucrati in week-end, noaptea sau sa lucrati ore suplimentare sunt, de asemenea, cauze de stres. In acest caz, viata de familie si timpul liber vor avea de suferit. Un orar flexibil, care se poate schimba in orice moment al zilei sau al saptamanii, poate reprezenta un factor de stres foarte important.
Sarcinile job-ului – Continutul muncii voastre participa la nivelul de stres. Job-ul vostru este destul de dificil? Datele limita sunt destul de scurte? Trebuie sa faceti acelasi lucru tot timpul? In acest caz, cu siguranta sunteti un angajat stresat.