Zilele Culturii Armene continuă, la Constanța
Publicat de Carmen Secuiu, 12 octombrie 2014, 12:49
În cea de-a doua zi dedicată sărbătorii armene, de la malul mării, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian şi-a lansat, la Constanța, volumul „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”. Cartea care cuprinde şase povestiri despre nelinişti, căutări şi incertitudini, despre traume încă nevindecate.
”Jocul celor o sută de frunze, ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut”, consemnează editura Polirom, sub egida căreia a apărut cartea, în 2013.
Volumul este disponibil şi în format electronic.
Acesta va fi publicat și în Bulgaria, în traducerea Vaninei Bojikova.
Varujan Vosganian a mai publicat înainte de acest volum, romanul „Cartea şoaptelor”.
„Cartea şoaptelor”, unul dintre bestsellerurile editurii Polirom între anii 2009 și 2012, tradus deja în numeroase limbi, a fost considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean. Romanul a fost distins cu Premiul”Cartea anului 2009” al revistei România literară. ”Totul e pitoresc pe străduța armenească din Focșaniul anilor 1950, unde copilul Varujan Vosganian crește printre aburii cafelei proaspăt prăjite și miresmele din cămara bunicii, printre bucoavnele și fotografiile bunicului. Bătrânii, care povestind, încearcă să scape de o traumă alor, dar și a întregului secol XX.
Istoria genocidului din 1915 împotriva armenilor, istoria convoaielor interminabile de surghiuniți în Cercurile Morții, în deșertul Deir- ez- Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului își află în aceste pagini o ilustrare răvășitoare” scrie pe coperta acestei capodere a literaturii de pretutindeni, editată tot de editura Polirom.
Varujan Vosganian este prim-vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrările sale includ trei volume de poezie – „Şamanul albastru” 1994, „Ochiul cel alb al reginei” 2001, „Iisus cu o mie de braţe” 2005, precum şi volumul de nuvele „Statuia comandorului” 1994. ”Fiecare popor, fiecare timp, fiecare loc are o ”Carte a șoaptelor” a sa. După 1989, acesta este unul dintre cele mai bune romane apărute în literatura română.
Această sărbătoare, în cadrul căreia a avut loc lansarea de carte a prim- vicepreședintelui Uniunii Scriitorilor, l-a avut ca protagonist pe Angelo Mitchievici, apreciat critic și scriitor român, prezent în fața armenilor constănțeni pentru a le vorbi despre „jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”. Îl puteți asculta pe autor, în fișierul audio, vorbind despre cartea sa.
carmensecuiu@radioconstanta.ro