Universitatea Ovidius – Un nou început
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 octombrie 2014, 14:15
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: În primul rând, Radio Constanţa vă mulţumeşte pentru timpul acordat şi pentru amabilitatea de a ne răspunde la întrebări. În al doilea rând, aş vrea să abordăm subiectele care sunt atenţia opiniei publice şi care se referă la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.
A trecut aproape o săptămână de la deschiderea unui nou an universitar, iar acest debut a culminat cu decizia dumneavoastră de a-i demite pe decanii de la Facultăţile de Litere, Farmacie şi Ştiinţele Agricole şi Ştiinţele Naturii. Cum vine această decizie de demitere, în condiţiile în care Universitatea „Ovidius”, în ultimii doi ani, a fost în atenţia noastră, a opiniei publice, cu probleme cu care să ne putem mândri pentru o instituţie de învăţămând pentru spaţiul tomitan?
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: Aşa cum aţi spus, Universitatea „Ovidius” a stat în atenţia publicului nu cu aspecte tocmai pozitive, însă trebuie să recunoaşteţi, că există o creştere pozitivă şi în evenimentele lăudabile pe care le organizăm. Misiunea mea, a echipei pe care o conduc este de a însănătoşi atmosfera academică. Studenţii trebuie să-şi vadă de scopul pentru care au venit, să înveţe, iar profesorii trebuie să-şi respecte misiunea, aceea de a le preda studenţilor cele mai noi cunoştinţe acumulate în domeniu. Cercetarea trebuie să se dezvolte armonios, să stabilim relaţii internaţionale, dar şi cu universităţie din zonă. Din acest punct de vedere suntem pe un drum extrem de favorabil, şi nu în ultimul rând, trebuie să încercăm să strângem legătura cu comunitatea oamenilor de afaceri, pentru că de fapt, absolvenţii trebuie să-şi găsească încadrarea, locul de muncă, să fie absorbiţi de piaţa muncii. Deschiderea anului universitar este o chestiune tradiţională, dar în acest an, pentru noi sau pentru mine a fost prima. Consider că este un alt început, din toate punctele de vedere şi în sens metaforic, pentru că plecăm să contruim în fiecare an o nouă generaţie de studenţi, cu alte dorinţe, cu ambiţia nestrămutată de a învăţa şi de a deveni foarte buni specialişti.
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: Înseamnă că anul universitar 2014-2015 va fi un an cu provocări, atât pentru studenţi cât şi pentru cadrele didactice. Să revenim la subiectul demiterilor. Ce se va întâmpla în perioada următoare la cele trei facultăţi vizate?
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: Decizia demiterilor a coincis întâmplător cu deschiderea anului universitar. Trebuia să finalizăm acest demers la sfârşitul anului trecut, sau la începutul vacanţei, pentru că în momentul în care am preluat mandatul, am preluat şi raportul corpului de control al Ministrului Educaţiei. Sunt mai multe aspecte negative, însă unul dintre cele mai importante este cel legat de admiterea din anul precendent, care a creat, de altfel, şi frauda, pentru că este vorba despre fraudarea examenului de admitere. Erau implicaţi o mare parte dintre membrii Consiliului de Administraţie, care făceau parte din comisia centrală de admitere. Acestei comisii i s-a reproşat că nu a împiedicat sau nu a sesizat nimănui că fostul rector a încălcat legea. Am făcut altă comisie de admitere. Ţin să precizez, că această chestiune a demiterilor nu are o legătură exclusivă cu raportul corpului de control al Ministrului Educaţiei, ci cu atmosfera instaurată în facultăţile respective, o armosferă total neacademică, pe care am analizat-o. Deasemenea, am revăzut contractele de management ale tuturor decanilor. Ancheta s-a efectuat într-un interval limită de 30 de zile, timp în care decanii au fost suspendaţi conform Cartei Universitare, au fost numiţi alţii interimari şi am procedat la efectuarea anchetei.
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: Când vor fi organizate concursurile pentru ocuparea funcţiilor vacante?
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: Oricum trebuia să organizăm concursuri pentru că mai avem doi decani interminari, la medicină şi educaţie fizică. Concursurile se vor organiza în termen de 30 de zile, conform regulamentului de ocupare a posturilor, prin selectarea de către rector a unuia dintre cei doi candidaţi propuşi şi votaţi de facultate.
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: Care sunt celelalte aspecte negative specificate în raportul corpului de control al Ministrului Educaţiei?
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: Sunt destul de multe aspecte negative prevăzute atât în plan academic, cât şi în plan funcţional, în planul serviciilor conexe. O mare dintre ele au fost remediate, motiv pentru care am şi raportat la minister. Au fost revizuite Carta Universitară și regulamentele. În perioada următoare vom începe controlul dosarelor de concurs, acesta fiind un obiectiv important. Sunt şi aspecte economice legate de abuzurile din cazarea studenţilor. Sigur, aţi observat că există un interes deosebit, dar în acest an, lucrurile au luat o altă tentă, tocmai pentru ca am încercat o însănătoşire. A fost deranjat sistemul creat, în care erau implicate şi organizaţiile studenţilor.
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: Vă referiţi la sistemul informatic pe care l-aţi implementat pentru cazarea studenţilor în cămine. Care a fost principalul argument care v-a determinat să luaţi această măsură?
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: Lipsa unei evidenţe. Sistemul informatic este un sistem foarte precis, transparent. Astfel, putem ştii, în orice moment, cine ce cameră are. În perioada următoare vom introduce şi un sistem de acces pe bază de cartelă. La această oră, toţi cei care au solicitat locuri de cazare în cămite au fost repartizaţi. Aproape 1400 de studenţi au loc în cămin şi au condiţii foarte bune. Sigur, trebuie să menţină aceste condiţii. În momentul în care ai unde să stai, să citeşti, să-ţi faci un ceai şi acces la cursuri, cred că viaţa de student poate fi foarte frumoasă
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: Sunt şi studenţi care au rămas pe dinafară. V-aţi gândit la un plan de investiţii pentru perioada următoare, care să faciliteze accesul cât mai multor studenţi în căminele Universităţii „Ovidius”? Mă refer, bineînţeles, la un cămin nou sau la alte locuri de cazare?
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: Nu intră în planul meu de manager extinderea ariei de cazare pentru că ea este suficientă la momentul acesta. Investiţii ar fi de făcut pentru anumite facilităţi. În primul rând, avem foarte puţine săli de seminarii şi de cursuri. Sunt câteva astfel de săli pentru care s-a primit finanţare din fondurile speciale ale ministerului pentru finalizarea lucrărilor. Suntem într-o criză de spaţii de învăţământ şi încercăm să le monitorizăm şi pe acestea printr-un sistem informatic, care să ne permită folosirea lor integrală.
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: La ce sume se ridică aceste investiţii?
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: Nu sunt sume foarte mari. A fost acordată suma de 2.000.000 de lei pentru pentru reabilitatea căminelor şi pentru amenajarea mansardelor de la nivelului Căminului C2 din Bulevardul Mamaia, unde vor fi nişte săli de seminarii, iar în perspectivă foarte apropiată, avem în plan construirea unei săli de sport pentru Facultatea de Educaţie Fizică. Acest plan are toate documentele întocmite, urmând să primim finanţarea. Banii există, trebuie să obţinem avizul de la minister şi să pornim procesul de construcţie. Avem o bază sportivă foarte bună şi rezultate pe măsură, însă Universitatea are nevoie de o sală de sport. Sigur, ne lăudăm cu Simona Halep, dar ea nu este singura noastră absolventă cu rezultate atât de importante. Avem o campioană mondială la fotbalul de sală, de care foarte puţină lume ştie. Merităm o sală de sport, o sală cu caracter polivalent. Deasemenea, avem intenţia de a construi o cantină. Demersul pentru obţinerea finanţării nu va fi unul uşor şi . probabil că va trebui să organizăm un parteneriat cu un furnizor de servicii acreditat. Universitatea nu arată rău, dar este loc de mai bine.
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: Când vorbim despre investiţii într-o universitate, nu ne referim numai la acest capitol al banilor, care este extrem de important. Investiţie într-o universitate înseamnă excelenţă şi rezultate deosebite în procesul de cercetare. Cum arată din acest punct de vedere anul universitar 2014-2015?
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: Arată promiţător, pentru zestrea de proiecte care se derulează în universitate. Am constatat că sunt destul de multe. Sunt oameni extraordinari care au câştigat granturi importante, internaţionale. Odată cu mandatul meu a demarat şi programul „Horizon 2020”, extrem de generos, de 70 de milioane de euro, la care noi suntem parteneri. În perioada 27-29 octombrie avem o reuniune de lansare de proiecte şi vom continua să accesăm. Sper ca împreună cu celelalte universităţi din Constanţa, în special cu Universitatea „Andrei Şaguna”, să reuşim să pătrundem mai mult pe piaţa finanaciară a cercetăriă, pentru că acesta este ţelul nostru suprem în acest moment. Una dintre marile realizări constă în faptul că la sfârşitul anului 2016 va fi dat în funcţiune „Institutul de Cercetare pe Profil Oncologic”. Acest institut este o realizare a doamnei profesor Mariana Aşchie, un proiect extrem de important şi de ambiţios, care va face din Constanţa un centru de excelenţă în acest domeniu. Sigur, nu va fi singurul.
Adelina Tocitu, redactor Radio Constanţa: Domnule rector, un mesaj pentru anul universitar 2014-2015.
Rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ.dr. Sorin Rugină: În primul rând, multă încredere în ceea ce spune şi face recotrul. În al doilea rând, încredere în echipa lui. Dacă vom fi uniţi, cred că vom reuşi mult mai repede să terminăm ceea ce am început.