Expoziţie comemorativă Radu Florescu
Publicat de , 3 octombrie 2014, 16:28
Recuperarea numelor valoroase din cultura română este un act minim de politeţe a tinerei generaţii. Nu vorbim numai despre personalităţile pe care le promovăm, mai mult sau mai puţin, ci şi despre specialişti mai puţin cunoscuţi, care au lăsat în urmă o şcoală, discipoli, şi o operă ştiinţifică importantă.
La Muzeul de Artă din Constanţa s-a vorbit despre arheologul Radu Florescu, la vernisajul unei expoziţii comemorative, care a avut loc ieri. Manifestarea a marcat 11 ani de la trecerea în eternitate a arheologului, profesorului şi muzeografului Radu Florescu, căruia îi datorăm continuarea lucrărilor de săpături arheologice de la Cetatea Capidava din Dobrogea.
Personalitatea lui Radu Florescu a fost evocată de dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă, care i-a fost discipol, de prietenul său prof. univ. dr. Ioan Opriş, de directorul Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi, dr. Marian Neagu, directorul Muzeului Brăila, Ionel Cândea, dar şi de arheologul constănţean Gheorghe Papuc. Desfăşurarea pe întinderea a trei generaţii a cercetărilor de la Capidava este departe de a se apropia de sfârşit. Între timp, datorită descoperirilor, multe cu caracter de unicat, Capidava şi-a dezvăluit importanţa deosebită şi este astăzi obiectul unui proiect european, de mare amploare. Săpăturile arheologice sunt continuate astăzi de dr. Ioan Carol Opriş, prezent în emisiunea „Stil de viaţă”.
stelianabajdechi@radioconstanta.ro