Berea, benefică pentru sănătate
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 octombrie 2014, 12:05
Berea, deşi are beneficii importante pentru sănătate, nu este percepută ca atare în aceeaşi măsură ca vinul, uneori dimpotrivă, deoarece consumatorii de bere tind să aleagă alimente mai puţin sănătoase, arată studii prezentate la Simpozionul „Bere şi Sănătate” ce a avut loc la Bruxelles.
Mai mulţi experţi în nutriţie din diferite ţări europene au prezentat o serie de studii privind efectele benefice ale consumului moderat de bere, marţi, la Bruxelles, în cadrul celui de-al 7-lea Simpozion european „Berea şi Sănătatea”.
Consumul moderat de vin reduce riscul de boli cardiovasculare cu 32 la sută, iar cel de bere cu 22 la sută, a arătat Rosa Lamuela, de la Universitatea din Barcelona.
Berea este o sursă importantă de polifenoli (antioxidanţi ce previn bolile cardiovasculare, cancerul şi reduc efectele îmbătrânirii), având un conţinut mai ridicat al acestor substanţe decât vinul alb, dar mai scăzut decât cel roşu.
Consumul moderat de alcool scade riscul mortalităţii, din toate cauzele, atât la femei, cât şi la bărbaţi, faţă de lipsa consumului. Odată cu creşterea consumului însă, creşte şi riscul, depăşindu-l pe cel existent în faza de non-consum, efect cunoscut drept curba J.
Doza zilnică recomandată de bere este de 330 de mililitri la femei şi de 660 de mililitri la bărbaţi.