Certificatele obţinute de elevi la şcolile profesionale au valabilitate europeană
Publicat de , 18 septembrie 2014, 14:10
După mulţi ani de absenţă în circuitul educaţional, s-a revenit la vechea formă de educare a meseriaşilor. Începând din această toamnă, şcolile profesionale au o durată de studiu de trei ani, urmând ca elevii să poată continua, dacă doresc, liceul. Din acest an, elevii din clasa a VIII-a au avut posibilitatea să opteze în vară pentru învăţământul profesional, înscrierea făcându-se înainte de admiterea la liceu. Selecţia elevilor care optează pentru învăţământul profesional se realizează şi de către companii, împreună cu şcolile care organizează învăţământ profesional.
Bursa de 200 de lei este acordată în continuare pentru toţi cei trei ani de studiu, cu condiţia ca elevii să nu absenteze. Ei pot primi şi alte ajutoare financiare din partea agenţilor economici care încheie parteneriate cu şcoala.
O problemă cu care se confruntă însă aceste unităţi de învăţământ este lipsa manualelor de specialitate, corespunzătoare meseriilor pentru care sunt pregătiţi elevii. Profesorii speră că această situaţie se va rezolva, cu atât mai mult cu cât creşte interesul tinerilor pentru această formă de educaţie.
Învăţământul profesional cu durata de trei ani se organizează numai în unităţile de învăţământ care au contracte încheiate cu operatorii economici sau instituţii publice, contracte prin care se stabilesc obligaţiile privind organizarea şi desfăşurarea procesului de formare pentru obţinerea calificării profesionale a elevilor şi a stagiilor de pregătire practică. Un avantaj îl constituie faptul că, aceste certificate de calificare profesională au valabilitate europeană. În emisiunea Stil de viaţă, doamna Lidia Martinaş, şef de catedră Servicii, la Liceul Tehnologic Virgil Magearu din Constanţa a oferit detalii: