Ce rişti dacă bei doar apă îmbuteliată?
Publicat de valentin.lungeanu, 18 septembrie 2014, 13:10
Persoanele care renunţă să consume apă de la robinet şi beau doar apă îmbuteliată se expun, pe termen lung, unui risc major pentru sănătate: carenţa de magneziu. Aceasta poate provoca o gamă largă de simptome neplăcute şi este adesea dificil de diagnosticat.
Balonare, senzaţie permanentă de oboseală, tulburări de somn, dureri musculare şi articulare, ameţeli, greaţă, palpitaţii – toate sunt simptome ce pot fi provocate de o carenţă cronică de magneziu. Dar, din cauză că aceste simptome sunt nespecifice, putând fi semne ale mai multor boli, medicilor le poate fi greu să identifice drept cauză a acestora o lipsă de magneziu, cu atât mai mult cu cât ele pot afecta persoane cu un regim de viaţă aparent foarte sănătos.
Totuşi, lipsa de magneziu este destul de răspândită: în Marea Britanie, de exemplu, aproximativ o femeie din 10 suferă de această carenţă, unele studii indicănd chiar că ar fi vorba despre una din 7 femei.
Ceea ce este şi mai îngrijorător este faptul că dietele moderne de tip occidental nu numai că sunt destul de sărace în magneziu (deoarece agricultura intensivă a dus la sărăcirea în magneziu a solurilor) dar contribuie şi la îndepărtarea lui activă din organism.
Consumul de cafea, alcool, cereale rafinate şi zahăr stimulează îndepărtarea magneziului din organism, prin funcţia rinichilor. În plus, tot mai mulţi occidentali renunţă la o sursă semnificativă de magneziu – apa de la robinet – consumând doar apă îmbuteliată, care are adesea un conţinut mult mai mic din acest element.