Reducerea TVA la pâine nu a avut şi un efect semnificativ asupra preţului

Publicat de valentin.lungeanu, 17 septembrie 2014, 15:08
Reducerea TVA la pâine a avut un efect nesemnificativ asupra preţului, dar s-a reuşit diminuarea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.
În perioada septembrie 2013 – iunie 2014, evaziunea la pâine a înregistrat o reducere de 300 de milioane de lei, iar la pâine preţurile de consum s-au redus cu aproximativ 8%, a spus Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.
Reducerea TVA la pâine, produse de morărit şi panificaţie, de la 24% la 9%, aplicată de la 1 septembrie anul trecut, a generat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%, potrivit unui studiu Rompan.
Executivul intenţionează ca de anul viitor să reducă TVA-ul şi la alte produse agro-alimentare, în special la carne.