Cum se pot reface flora şi fauna Mării Negre?
Publicat de , 3 septembrie 2014, 13:56
Organizaţia neguvernamentală Mare Nostrum este parteneră a unui proiect – pilot internaţional (Bulgaria, România, Ucraina, Georgia, Turcia), axat pe cercetarea ştiinţifică a impactului recifelor artificiale asupra mediului marin din Marea Neagră. Bugetul total este de 627 650 EURO, din care suma oferită de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013 este de 564 885 EURO.
Activităţile acestui proiect presupun amplasarea şi monitorizarea unor recifi artificiali, realizarea unor planuri de acţiune şi adoptarea unor măsuri interne de sporire a resurselor marine, dezvoltarea durabilă a pescuitului în Marea Neagră.
În România vor fi amplasate 8 module, ce sunt făcute din țevi standarde de polipropilenă, fabricate în Bulgaria. Bazându-se pe un studiu de experienţă la nivel mondial, Bulgarian Biodiversity Foundation a identificat principalele caracteristici ale acestui echipament, acesta fiind conceput pentru a crea un mediu (suprafață dură cu o dimensiune importantă) pentru a stimula prinderea şi creşterea larvelor de midii și a altor organisme marine. Reciful va fi monitorizat pentru efectul biologic, iar rezultatele monitorizărilor vor fi analizate în vederea realizării unui studiu de fezabilitate şi a raportului final cu recomandări pentru punerea în aplicare a viitoarelor implementări.