RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo

Ediţia a III-a

9 concerte în 9 zile de festival, 6 orchestre simfonice din Europa și Asia, 19 dirijori și soliști care țin capul de afiș al scenei muzicale internaționale: astfel sună cartea de vizită a celei de a treia ediții a Festivalului RadiRo, organizat de Radio România, singurul eveniment european de anvergură dedicat în exclusivitate ansamblurilor radio, care se va desfășura la București, la Sala Radio, între 23 septembrie și 1 octombrie 2016!
Iar dacă Radiodifuziunea Română a fost fără întrerupere, încă din 1928, o adevărată cutie magică pentru iubitorii muzicii clasice, aducând aproape, pe calea undelor, concerte și evenimente care au scris istoria muzicii ultimilor aproape 90 de ani, RadiRo vă invită, la această a treia ediţie, să păşiţi în sala de concerte pentru a asculta live orchestre şi muzicieni de excepţie, al căror destin artistic este legat indisolubil de lumea radioului!
În 2012, prima ediţie a RadiRo a adus pe scena muzicală din România prestigioase ansambluri simfonice radio ca BBC Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI sau Orchestre Philharmonique de Radio France.
Ediția a doua, din 2014, a încântat publicul cu 8 concerte susținute de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta unor dirijori de renume ca Joshua Weilerstein, Ondrej Lenárd, Stéphane Denève, Case Scaglione, Vassily Sinaisky, Tiberiu Soare şi Cristian Mandeal.
La a treia ediție, în 2016, Festivalul RadiRo, devenit între timp un reper și un eveniment cu profil unic pe harta festivalurilor de muzică clasică din Europa, anunță un program – maraton într-un spectaculos dialog al repertoriului clasic, modern și contemporan!
Vor evolua pe scena festivalului Orchestra Simfonică din Shenzhen, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, BBC Concert Orchestra și, gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio.
Kristjan Järvi este directorul de onoare al RadiRo 2016! Un patronaj spiritual care vorbește de la sine despre spiritul acestei ediții a Festivalului: la fel ca dirijorul Kristjan Järvi, director muzical al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, RadiRo își propune în acest an, cu sensibilitate și inteligență, să provoace, discret și natural, frontierele între diversele genuri muzicale, pentru a aborda un repertoriu transcultural.
Se vor întrece în abordări inovative, de la pupitrul orchestrelor radio invitate, dirijori de calibru ca Lin Daye, Miguel Harth – Bedoya, Cristian Măcelaru, Cornelius Meister, Leo Hussain, Barry Wordsworth și, desigur, Kristjan Järvi. Prin magia modului lor unic de interpretare, care le-a adus aprecierea unanimă a criticilor și a publicului, vor da viață unor partituri celebre violoniștii Gidon Kremer, Alexandru Tomescu și Gabriel Croitoru, pianiștii Stefano Bollani, Zhang Zuo, Vadym Kholodenko și Denis Kozhukhin, violoncelistul Răzvan Suma, alături de Tine Thing Helseth – trompetă și de alți soliști instrumentiști invitați.
Vă invităm să continuăm, la RadiRo, călătoria pe care am început-o în urmă cu patru ani, în spațiul miraculos unde sala de concerte întâlnește scena undelor, pentru a redescoperi și a ne bucura împreună de extraordinara vitalitate şi actualitate a muzicii clasice și contemporane!

Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, al doilea concert la RadiRo

Publicat în 29 Sep 2016
Kristjan Järvi, directorul de onoare al RadiRo, ediția a III-a, a urcat din nou pe scena festivalului, la pupitrul Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, miercuri, 28 septembrie 2016, la Sala Radio. Dirijor – șef al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, alături de care...

RadiRo: Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, pe scena Sălii Radio

Publicat în 27 Sep 2016
Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radiofonice

Orchestra Națională Radio și cele două formații corale Radio România, la Festivalul RadiRo

Publicat în 27 Sep 2016
Impresionantă distribuție marca Radio România, în primul concert al Orchestrei Naționale Radio pe scena RadiRo, în a patra zi de festival, pe 26 septembrie! Sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, un muzician cu o remarcabilă carieră internațională în Europa și Statele Unite,...