Alerte InfoCons cu privire la parfumuri nocive pentru sănătate
Publicat de Adina Sîrbu, 16 octombrie 2024, 06:38 / actualizat: 16 octombrie 2024, 11:38
Aplicaţia InfoCons pentru protecţia consumatorilor anunţă că mai multe parfumuri şi ape de toaletă de la branduri de renume au fost identificate că au în compoziţie o substanţă chimică interzisă, care poate fi foarte periculoasă pentru sănătate.
Substanţa este 2-(4-terţ-butilbenzil) propionaldehidă, cunoscută şi sub numele de BMHCA, interzisă în produsele cosmetice conform reglementărilor europene. Aceasta poate afecta sistemul reproducător, poate dăuna sănătăţii fătului şi provoacă sensibilizarea pielii.
Printre produsele semnalate se numără „Lady Million” de la Paco Rabanne, „Magnifique” de la Lancome Paris, „X Hugo X” de la Hugo Boss, „Elite Gentleman Untailored” de la Avon Cosmetics, „Victory League” de la Adidas, „Cheap and Chic” de la Moschino și „Versace pour Homme” de la Versace.
Potrivit Aplicaţiei InfoCons, produsele identificate în sistemul european de alertă prezintă un risc direct pentru consumatori şi pot fi găsite atât în magazine fizice, cât şi pe platforme online de vânzare din întreaga Uniune Europeană.
Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a venit cu precizări în emisiunea „Apel matinal” de la Radio România Actualități și a explicat ce pot face consumatorii pentru a se proteja.
„În primul rând, ar trebui să înţelegem că un parfum sau un produs cosmetic ne atinge pielea, se poate transfera şi în interior, putem să avem tot felul de boli, tot felul de reacţii chimice. Substanţele respective ne intră în corp nu numai când mâncăm tot felul de produse cu diverşi aditivi, dar şi prin aceste produse cosmetice. Şi ceea ce este, până la urmă, semnul de exclamare extrem de mare – faptul că branduri celebre, branduri destul de scumpe utilizează substanţe interzise pe teritoriul Uniunii Europene”.
Consumatorii care vor să afle dacă ceea ce au cumpărat este toxic sau nu pot folosi o aplicație gratuită lansată la nivel european, în 33 de limbi, doar scanând codul de bare al produselor.
„Dacă produsul este într-un sistem de alertă, (aplicația, n.r.) ne avertizează, ne explică de ce, avem inclusiv fotografia produsului pentru a putea identifica mai uşor dacă produsul respectiv sau produsele respective sunt într-un sistem de alertare. Iar dacă sunt într-un sistem de alertare, chiar dacă le cumpărăm în vacanţă în Bulgaria sau în Grecia, suntem cumva în Dubai sau suntem în Franţa, suntem în Spania sau suntem în Belgia, avem această şansă de a identifica produsele înainte de a le cumpăra. Iar dacă, Doamne fereşte, le-am cumpărat deja, este extrem de important să nu le utilizăm, să mergem să ne solicităm înapoi dauna materială şi morală, fiindcă produsul respectiv era un produs care trebuia depistat de îndată și retras de pe rafturi, de pe site-uri, de pe diferitele platforme care mai vând astfel de produse”, a mai declarat Sorin Mierlea.
Surse: RRA. BFM/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Freepik