INTERVIU | PEȘTERA este prima comună din Dobrogea desemnată ”Sat European de Tineret”
Publicat de Adina Sîrbu, 20 noiembrie 2023, 21:08
Localitatea Pestera din județul Constanta a primit titlul de ”Sat European de Tineret pentru anul 2024”. Este rodul activității unui entuziast Grup de Inițiativă al Tinerilor din comună, care vor să dezvolte în următorii ani mai multe oportunități de educație, distracție și muncă la nivelul comunei, pentru a nu mai îngroșa numărul celor care pleacă spre Medgidia și Constanța în căutarea unor provocări mai tentante. Chiar dacă titlul a fost obținut deja, câștigătorii rămân hotărâți să continue acest parcurs și îi îndeamnă pe tineri să-și folosească talentele și pasiunile pentru un viitor mai bun.
Peștera a câștigat! Suntem ”Sat European de Tineret pentru anul 2024”, prima și singura comună din Dobrogea care a obținut acest prestigios titlu. Aceasta nu este doar o victorie, ci un angajament ferm față de tinerii noștri și comunitate. Această reușită este dovada că atunci când ne unim forțele și punem pasiune în ceea ce facem, nimic nu ne poate opri. Felicitări nouă, tinerilor, felicitări Peștera, pentru acest moment istoric! Aventura noastră abia acum începe și suntem gata să arătăm lumii întregi ce putem realiza împreună!
Laurențiu Despina a dialogat pe această temă cu profesorul de informatică Eduard Alin Grosu, liderul Grupului de Inițiativă al Tinerilor din comuna Peștera și premiat la categoria Lucrători de tineret responsabili, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural.
Ce înseamnă această alegere și în ce context s-a realizat?
În contextul în care există un program numit European Youth Village, finanțat prin Erasmus+, care se ocupă exact de organizarea, coordonarea și mentoratul tinerilor din mediul rural, lucruri care nu se întâmplă în altă formă, pentru a-i ajuta să coordoneze singuri în a își asigura activități atât distractive, cât și de învățare, eventual ajungând la un nivel de exemplu, cum am văzut în alte comune unde am fost în ultimele câteva luni, care au ajuns să-și facă un centru de tineret, lucruri ce noi n-avem, și în acel centru să aibă activități, un loc sigur pentru tineri, un loc în care să discute la orice oră despre orice.
”Suntem gata să arătăm lumii întregi ce putem realiza împreună” – se spune într-un mesaj al Grupului de Inițiativă al Tinerilor după obținerea titlului. Dar chiar, domnule Grosu, ce pot realiza împreună tinerii din Peștera?
Putem să realizăm așa de multe lucruri! Este mitul Peșterii, alegoria lui Platon, cu un om care iese și vede lumea și își de seama cât e de mare și frumoasă. Cumva și noi, prin acest program, am văzut așa de multe chestii care nici măcar nu ne puteau trece prin minte și acum, coordonându-ne împreună, vedem deja cum prind viață, cum începem să schimbăm comunitatea, cum ne organizăm singuri. Nu așteptăm să ne pice din cer. Facem noi, scriem proiecte pentru finanțare și ne organizăm, și facem activități. Și încet-încet o să dovedim că putem să avem și un centru de tineret, că putem să facem tinerii să fie participanți la aceste activități, să-și dorească să fie voluntari în aceste activități.
Cam câți tineri sunt în comună în momentul de față, care sunt preocupările lor și perspectiva pe care o au și ce le poate oferi în definitiv comuna ca să nu ”fugă” spre Constanța. Cu ce poate fi Peștera o altfel de comună?
Din câte știu, sunt aproximativ 900 de tineri în comună. Încă suntem la început, la nivel de coagulare a comunității, pentru că e un lucru nou și schimbarea nu se întâmplă peste noapte. Dar la momentul actual, și o să fiu brutal de sincer, tinerii aceștia, noi, tinerii, nu avem de ce să rămânem în comuna Peștera. Nu avem facilități care să ne țină ocupați din ambele puncte de vedere, atât distracție, cât și educație sau muncă. Deci, dacă vorbim ce putem să facem ca a noastră comună să fie diferită, e exact asta: să oferim facilități pentru tineri, atât de distracție, cât și de învățare, formare și poate chiar muncă.
***
Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanța programului European Youth Village satelor sau comunelor ce își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor. Guvernanța programului oferă sprijin, consultanță și formare reprezentanților tinerilor din mediul rural ce doresc să candideze pentru titlul de Sat European de Tineret sau sunt implicați în implementarea programului la nivel local. Pe durata anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor, în vederea rezolvării unor probleme care-i vizează în mod direct.
Interviu realizat de Laurențiu Despina/ Foto: Facebook