Cum au năvodărenii grijă de părinții lor, chiar dacă îi despart mii de kilometri
Publicat de Doina Sirbu, 15 februarie 2022, 14:44
Emigrația puternică din ultimele decenii a pus o barieră fizică între sute de mii, poate milioane de copii și de părinți. Când cei din urmă ajung la vârsta neputinței, iar copiii sunt departe, situație poate să devină dramatică. Una dintre soluții este serviciul de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor.
Autoritățile din municipiul Constanța lucrează, în aceste săptămâni, la ultimele detalii ale unui astfel de serviciu. La Năvodari, funcționează cu succes de mai mulți ani.
Ei sunt destul de sensibili. Am fost prima persoană care am intervenit și am acordat ajutor în situații de risc – să spun așa – când îi găsim căzuți sau îi găsim într-o stare mai amețită. Au nevoie să verificăm dacă și-au luat medicamentele, să le luăm tensiunea, sunt diferite cazuri și diferite probleme la fiecare.
Am ascultat-o pe doamna Câju Ilinca. Este angajata Direcției de Asistență Socială din Năvodari și are grijă de unul dintre bătrânii fără sprijin din oraș.
Milioane de români s-au rupt de țară și își trăiesc viața la mii de kilometri de părinții în vârstă. Și vine și clipa când apar și astfel de griji. ”Oare mama și-a luat azi medicamentele? Oare tata este bine? De ce nu răspunde la telefon?”
Prin astfel de momente a trecut și doamna Erika. A emigrat în Statele Unite în urmă cu 20 de ani, iar în ultimele luni, a tot încercat să găsească o soluție pentru tatăl său, domiciliat în Năvodari, aproape nonagenar, căzut la pat. Soluția, care spune că i-a luat o piatră de pe suflet, a fost Serviciul de Îngrijire la Domiciliu a Vârstnicilor:
De când am descoperit că există acest serviciu, nu numai că sunt foarte mulțumită, dar stau și mult mai liniștită, știind că tata este pe mâini bune. Am descoperit acest serviciu absolut întâmplător, online, căutând o soluție să găsesc pe cineva care să aibă grijă de tata. Eu am fost în noiembrie, am stat aproape o lună și această muncă necesită multă grijă, nu numai muncă fizică și suport emoțional și tot ce ține de îngrijirea ființei umane. Doamna care se ocupă vine de două ori pe zi, ținem legătura, mă ține la curent, sunt și liniștită. Deci chiar sunt mai mult decât mulțumită.
Bătrânii sunt îngrijiți și ajutați în toate aspectele care țin de viață de zi cu zi, spune șefa Direcției Asistență Socială Năvodari, Daniela Chiru:
Prin Unitatea de Îngirijire Vârstnici la Domiciliu oferim sprijin în realizarea activităților de bază și instrumentare: igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, igiena eliminărilor, hrănire și hidratare, deplasare în interior și exterior, preparare hrană, efectuare de cumpărături, activități de menaj, sprijin pentru plata unor servicii și obligații curente, menținerea legăturii cu medicul beneficiarului.
Pentru că este un serviciu foarte căutat, autoritățile din Năvodari vor să extinde capacitatea acestuia. Primarul Florin Chelaru:
Mă bucur că de ani de zile reușim la Năvodari să dezvoltăm un serviciu social de real ajutor pentru persoane vârstnice dependente din orașul nostru, dar și pentru familiile ori aparținătorii lor. La ora actuală, 9 vârstnici din orașul Năvodari beneficiază de serviciul social de îngrijire la domiciliu, însă vreau ca în scurt timp să creștem numărul de îngrijitori pentru a veni în întâmpinarea tuturor solicitărilor pentru acest serviciu.
În perioada următoare vor fi făcută noi angajări, ceea ce înseamnă că mai mulți bătrâni vor putea fi îngrijiți la domiciliu. Sunt, însă, câteva cerințe. Sondra Sandu, asistent social:
Serviciul se adresează exclusiv persoanelor vârstnice dependente cu nevoi de îngrijire personală. În acordarea acestui serviciu social ținem mereu cont, conform reglementărilor, de vârsta persoanei, de domiciliu (pe raza orașului Năvodari), să nu fie încadrat cu grad de handicap grav (cu asistent personal). Și ar mai fi o condiție: să nu existe o clauză de întreținere a vârstnicului.
Nu este o meserie ușoară, nu este pentru oricine și nu banii sunt principala mulțumire, când ai grijă de vârstnici, ne-a mai spus doamna Câju Ilinca.
Din experiența mea, în această meserie de îngrijitor de vârstnici cum suntem noi, la domiciliu, nu partea financiară este pe primul loc la noi, sunt altfel de beneficii. Mulțumirea sufletească este foarte mare. După părerea mea, nu o poate face oricine pentru că noi ne atașăm de bătrâni. Și ei se atașează de noi, iar noi la rândul nostru ne atașăm ca de niște părinți.
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – Direcția de Asistență Socială din Năvodari