Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Cristian Pârvan, președintele PIAROM: “Dacă ne vom menţine la exportul de cablaje şi de alte lucruri de tehnicitate redusă, este evident că vom avea şi locuri de muncă şi venituri reduse şi, ca urmare, dezvoltarea economică va suferi”

bani - foto Radio Constanta 3

Publicat de Doina Sirbu, 10 martie 2021, 08:36

IMM-urile din România, ca de altfel întreg mediul de business, resimt lipsa unei strategii coerente de dezvoltare din partea Guvernului.

Este nevoie de o politică pe termen lung care să valorizeze creat ivitatea investitorilor, dar și capacitatea de a crea plusvaloare și un export sănătos. La “Interviul dimineții” de azi, Laurențiu Despina îl are ca interlocutor pe Cristian Pârvan, președintele PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din România.

Se spune că un ajutor, chiar nerambursabil, dacă nu este folosit pentru investiţii, ci doar pe post de capital de lucru, te menţine pe linia de plutire, dar nu îţi aduce dezvoltarea. Vorbim despre dezvoltarea. Vorbind despre dezvoltare, cine şi cum ar putea genera pasul înainte care să determine dezvoltarea IMM-urilor şi un mediu de business sănătos în România?

“O politică industrială la nivel de ţară pentru că acolo, IMM-urile s-ar putea regăsi şi ar putea să înţeleagă care sunt zonele de interes pentru societatea românească şi cei care au capabilitatea să ofere produse-servicii, să o facă. Din păcate, această politică lipseşte cu desăvârşire şi atunci, faţă de alte ţări, noi dăm ajutoare nediferenţiate şi parţiale şi în domeniul capitalului de lucru, ceea ce nu e neapărat rău, având în vedere lipsa de capacitate de finanţare a sistemului bancar pentru IMM-uri. Noi am spus că ar fi trebuit purtată o discuţie cu multinaţionalele interesate în a dezvolta şi în a avea colaborări mai ample cu firmele locale. Ar trebui astfel de firme, care se pot califica ca subfurnizoti de produse şi servicii pentru multinaţionale, să fie sprijinite cu prioritate, pentru că ele au în felul ăsta o piaţă asigurată prin contractele comerciale pe care le pot încheia. Există o gândire care, cu toate că o propunem de ani de zile, nu interesează pe nimeni”, a declarat Cristian Pârvan.

IMM-urile din ţara noastră nu sunt atât de maturizate ca firmele din statele vestice. În ce măsură acest lucru afectează la scară micro fiecare societate în parte, dar şi macro întreaga economie?

 “Afectarea este foarte evidentă. Firmele se orientează către lucrurile care se pot rezolva sau care, mă rog, la prima vedere sunt cele mai atractive, începând cu comerţul, continuând cu construcţiile, şi terminând cu anumite servicii care permit o punere în funcţiune rapidă, dar şi o abandonare rapidă, că dacă am făcut o frizerie, un coafor sau solar îl pun în funcţiune într-o lună şi l-am închis într-o zi. Ca urmare, creşterea PIB-ului, toată lumea se uită, fie la reducerea cheltuielilor, fie la creşterea veniturilor, dar la creşterea veniturilor, toată lumea discută doar despre impozite. Nu spunem că noi ar trebui să dezvoltăm cu prioritate activităţi care să fie din ce în ce mai inteligente şi să permită salarii din ce în ce mai mari, însă, măsura de sprijin a Guvernului pentru firme care creează cel puţin 100 de locuri de muncă, arată foarte clar că, de fapt, politica noastră este una păguboasă, favorizăm marile complexe comerciale care sunt singurele capabile să dezvolte dintr-o dată 100 de locuri de muncă, dar dacă ne vom uita, vom vedea că sunt cu salariul minim pe economie”, a mai spus Cristian Pârvan.

Pe de altă parte, vorbim de finanţare. Băncile au teamă de insolvenţa clienţilor, insolvenţă care ar avea un impact negativ asupra afacerilor băncii. V-aş întreba, în aceste condiţii, cum deblocăm roata business-urilor?

 “De fapt, băncile acordă credite din banii depuşi de români, firme şi cetăţeni. Ca urmare, nu avem de ce să fim supăraţi că ele au grijă de banii deponenţilor. Pe de altă parte, este evident că ele acordă credite în zonele în care simt că economia se mişcă. Astea sunt, evident, imobiliarele din păcate finanţate în exces şi va veni o zi când vom deconta acest lucru, şi puţin din alte activităţi productive sau logistice, în general, cele pe care le dezvoltă marile companii. IMM-urile sunt neparcabile, dar toată asta înseamnă să avem o strategie şi o politică raţională, ceea ce nu e cazul încă”, a precizat Cristian Pârvan.

Din ceea ce spuneţi, se înţelege clar că nu există o strategie la nivel naţional, o strategie eficientă din partea Guvernului, faţă de IMM-uri.

“Nu a existat de-a lungul anilor. Vă dau un exemplu foarte deranjant. Noi tot vorbim de gaze naturale şi toată lumea spune: tragem gaze şi asigurăm gaze naturale pentru polulaţie. Ceea ce e foarte bine acolo unde se poate şi se pretează la aşa ceva, dar noi vorbim de o ţară. Ard gazele în sobă ca într-un boiler, iese un bon de valorificare pentru asigurarea unui confort pentru cetăţeni, dar pentru PIB-ul României important at fi chimizarea gazelor, având în vedere că noi am distrus toată petrochimia”, a mai spus Cristian Pârvan.

În acest context, cum percepe patronatul investitorilor autohtoni din România momentul actual? Ce perspective întrezăriţi? Ce ar trebui de făcut?

“Noi avem mare încredere în creativitatea antreprenorilor români care, în ciuda tuturor acestor minusuri din cadrul general care ar trebui să îi ajute, ei îşi caută singuri căile. Deci, firmele luptă prin posibilităţile lor să îşi valorifice creativitatea. Dacă noi nu ştim să o facem şi nu ştim să o facem şi toţi ordonatorii de credite se uită numai la importuri şi nu sprijină în niciun fel creativitatea şi producţia internă, atunci vom vedea mai departe o debalanţă comercială care se agravează. Vom avea, ca urmare, un curs valutar discutabil. Cursul de schimb este dat de capacitatea noastră de a exporta şi de a exporta produse cât mai valoroase. Dacă ne vom menţine la exportul de cablaje şi de alte lucruri de tehnicitate redusă, este evident că vom avea şi locuri de muncă şi venituri reduse şi, ca urmare, dezvoltarea economică va suferi”, a declarat Cristian Pârvan.

Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Foto – arhivă

 

 

Actualitate luni, 7 aprilie 2025, 15:25

TULCEA: Pescari amatori, sancționați de jandarmi

La finalul săptămânii trecute, jadarmii tulceni au aplicat 19 sancțiuni contravenționale, majoritatea în legătură cu pescuitul, și au...

TULCEA: Pescari amatori, sancționați de jandarmi
Actualitate luni, 7 aprilie 2025, 15:09

„Taier de Horezu”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța

Meșteșugul olăritului practicat la Horezu, în Vâlcea, s-a dezvoltat începând cu secolul al XVIII-lea, după ctitorirea de către Constantin...

„Taier de Horezu”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța
Actualitate luni, 7 aprilie 2025, 14:57

Bugetarii ar putea da declaraţii pe propria răspundere pentru acordarea voucherelor de vacanță

Săptămâna aceasta expiră termenul de 10 zile în care proiectul privind acordarea voucherelor de vacanță se află în transparenţă...

Bugetarii ar putea da declaraţii pe propria răspundere pentru acordarea voucherelor de vacanță
Actualitate luni, 7 aprilie 2025, 14:42

CONSTANȚA: Dacă ați văzut-o, sunați la 112. Fata a plecat de acasă și nu s-a mai întors

La data de 6 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 1 Poliție au fost sesizați cu privire la plecarea...

CONSTANȚA: Dacă ați văzut-o, sunați la 112. Fata a plecat de acasă și nu s-a mai întors
Actualitate luni, 7 aprilie 2025, 14:37

Reacția premierului la criticile privind desemnarea lui Dragoș Sprînceană ca emisar în SUA: „Nu există niciun emisar al lui Ciolacu”

Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o...

Reacția premierului la criticile privind desemnarea lui Dragoș Sprînceană ca emisar în SUA: „Nu există niciun emisar al lui Ciolacu”
Actualitate luni, 7 aprilie 2025, 14:20

ANM: Vreme rece în această săptămână, în întreaga țară; maxime de 22 de grade din 12 aprilie, inclusiv de Paște

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (7 – 20 aprilie) va fi oscilant, cu o vreme rece în prima parte și cu o...

ANM: Vreme rece în această săptămână, în întreaga țară; maxime de 22 de grade din 12 aprilie, inclusiv de Paște
Actualitate luni, 7 aprilie 2025, 14:09

Pescador neînregistrat, propulsat de un motor furat și cu aproape 800 de kg de calcan la bord, depistat de Garda de Coastă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, pe Marea Neagră, un pescador neînregistrat, propulsat de un motor furat din...

Pescador neînregistrat, propulsat de un motor furat și cu aproape 800 de kg de calcan la bord, depistat de Garda de Coastă
Actualitate luni, 7 aprilie 2025, 12:39

(FOTO-VIDEO) TULCEA: Informații de ultimă oră despre presupusele urme de urs descoperite în Munții Măcin

În zona de nord a Parcului Național Munții Măcinului din județul Tulcea, mai exact pe Culmea Pricopanului, ar fi fost identificate urme de urs,...

(FOTO-VIDEO) TULCEA: Informații de ultimă oră despre presupusele urme de urs descoperite în Munții Măcin