Constanţa: Administraţia Porturilor Maritime vrea să devină un hub pentru mărfuri energetice şi minerale la Marea Neagră

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 15 octombrie 2018, 15:59
Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa a declarat luni că, în prezent, sunt în diferite stadii mai multe proiecte ce vor atrage noi fluxuri comerciale şi pot să facă din Portul Constanţa cel mai important hub de materii prime şi energetice de la Marea Neagră.
„Recent, în urma participării la conferinţa Global International Maritime Forum (GIMF) de la Batumi, am reuşit să dezvoltăm încrederea unui parteneriat consistent, astfel că autorităţile georgiene au preluat solicitarea delegaţiei româneşti şi au inclus în planurile de dezvoltare ale noului port Anaklia un terminal de brake-bulk, alături de cel de containere, pentru încărcarea navelor de mare capacitate cu minerale în vrac. Interesul nostru este adunăm în Georgia tot cărbunele şi minereurile care se expediază, în prezent, pe calea ferată din Kazahstan şi Azerbaidjan către Odesa, Ilichevsk sau Ismail şi de la Anaklia să-l aducem pe mare la Constanţa. Partenerii noştri vor construi un terminal de încărcare – şi noi la Constanţa avem cel mai mare terminal de descărcare pentru minereuri vrac, de la Marea Neagră. Discutăm despre aproape 6-7 milioane de tone, pe an, adică un important lot de marfă“, a declarat Dan Tivilichi.
Directorul general al CN APM Constanţa a menţionat că săptămâna viitoare va fi semnat contractul de execuţie pentru realizarea dragajului de investiţii, urmând ca, la finalul acestei etape, să fie asigurată o adâncime de 9 metri la danele din zona de sud a Portului Constanţa, inclusiv în zona insulei artificiale, ceea ce va permite accesul navelor de mare tonaj.
La rândul său, directorul Midia Marine Terminal, Ionuţ Taus, a declarat că grupul Grupul KazMunaiGaz International implementează un nou proiect de preluare a terminalului de petrol şi gaze naturale lichefiate din Portul Batumi, urmând să lanseze ulterior şi o linie maritimă directă ce va lega estul şi vestul Mării Negre şi va duce la dezvoltarea unui mare hub energetic în Portul Midia.
„Terminalul de petrol şi gaze din Batumi este în proprietatea companiei KazMunaiGaz şi, în acest moment, se perfectează tranzacţia pentru a fi preluat de KazMunaiGaz International, astfel că, într-un timp relativ scurt, vom putea dezvolta proiectul liniei de transport între cele două porturi, pe Marea Neagră. În Portul Midia va fi nevoie de o investiţie de aproximativ 35 de milioane de euro asigurarea infrastructurii realizării acestui hub energetic, iar CN APM este interesată de acest proiect, astfel încât sperăm să susţină dezvoltarea lui“, a declarat Ionuţ Taus.