Cod Portocaliu de inundații pe Dunăre. În județul Tulcea au fost instituite restricții de trafic în anumite zone
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 martie 2018, 10:25
Sunt restricţii de circulaţie pe digul Măcin – Smârdan, parte a DN 22 Tulcea-Brăila, ca măsură preventivă după creşterea cotelor Dunării.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta“, niciun autovehicul de peste 7,5 tone nu mai poate circula începând de vineri pe tronsonul de drum naţional.
Măsura va fi ridicată de autorităţile judeţului, după îmbunătăţirea condiţiilor hidrometeorologice.
Nivelul Dunării a depăşit ieri dimineaţă, cu până la 46 de centimetri cotele de atenţie în localităţile Isaccea, Tulcea şi Sulina, dar se menţine cu cel puţin 15 centimetri sub cotele de inundaţii din cele trei puncte menţionate.
Dunărea va fi sub avertizare cod portocaliu de inundaţii de joi până în 31 martie, pe sectorul aval Gruia, respectiv pe sectorul Hârşova şi Delta Dunării. Avertizarea vizează opt judeţe.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, avertizarea cod portocaliu de inundaţii va fi valabilă de joi ora 6.00 – până în 31 martie ora 18.00 pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu).
De sâmbătă dimineaţă până în 31 martie ora 18.00 intră sub avertizare cod portocaliu de inundaţii sectorul Hârşova – Brăila şi în Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.
Începând de miercuri ora 15.00 până în 31 martie ora 18.00, este în vigoare un cod galben de inundaţii pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier, în judeţele: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.
„Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea cotelor de apărare”, arată Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.