TULCEA: Peste 500 de carmace pentru sturioni, confiscate de Administraţia Delta Dunării anul trecut
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 ianuarie 2018, 12:55
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a confiscat anul trecut 525 de carmace pentru sturioni, specii de peşti a căror capturare a fost interzisă de autorităţile române din anul 2006, precum şi peste 150 de kilometri liniari de plase a căror utilizare nu este permisă în Deltă, a anunţat miercuri, pe un site de socializare, conducerea instituţiei.
Guvernatorul Mălin Muşetescu a declarat că activitatea inspectorilor de control din subordine va avea în vedere în continuare şi apele teritoriale româneşti ale Mării Negre.
„De anul trecut avem în atenţie şi activităţile desfăşurate pe mare, pentru că există mult sturion sălbatic în restaurantele din Deltă. Sturionii sălbatici pot fi deosebiţi uşor de cunoscători. Ori este clar că acest peşte vine de undeva. Delfinii morţi găsiţi vara, pe plajele de la Marea Neagră, au aceeaşi cauză – carmacele lăsate în apă pentru sturion”, a afirmat Mălin Muşetescu.
Potrivit informaţiilor făcute publice pe reţeaua de socializare, Corpul Mobil de Control al ARBDD a aplicat, începând din luna august a anului trecut, atunci când a fost înfiinţat, până la începutul acestui an, 42 de sancţiuni, şi a confiscat 157 de setci monofilament, 93 de ave, două taliene de baltă, 525 carmace de sturion, două atelaje cu cai, un autoturism, o ambarcaţiune cu motor de 40 cai putere, 1.240 de kilograme de peşte, fiind totodată întocmite trei dosare de începere a urmăririi penale.
De asemenea, Comisariatul de Control Integrat al ARBDD a realizat anul trecut 445 de controale în zonele strict protejate, 88 controale în zonele tampon şi 147 controale în zonele de reconstrucţie ecologică. Acestora li se adaugă 1.327 de controale în zonele de pescuit comercial, 285 având ca obiect pescuitul recreativ, 133 de controale în zonele turistice şi 753 de controale în zonele economice. În urma acestor controale au fost confiscate peste 150 de kilometri liniari de plase a căror utilizare este interzisă în Deltă.
„În domeniul infracţiunilor piscicole au fost confiscate 4.754 unelte de pescuit (2.925 de setci monofilament cu o lungime totală de 125.838 metri liniari), 819 setci fir textile (cu o lungime totală de 29.170 metri liniari), 349 de vintire, 15 taliane de baltă şi 5.121 kilograme peşte. Acţiunile de control au fost realizate în colaborare cu IJJ Tulcea, IJJ Constanţa, IJP Tulcea, Poliţia de Frontieră, Poliţia Deltei şi Garda de Mediu”, se arată în informarea făcută publică miercuri pe Facebook.
Carmacele sunt şiruri de cârlige mari, foarte ascuţite şi fără momeală, potrivit lucrării „Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, semnată de cercetătorul Vasile Oţel. O parte din cârlige sunt îndreptate spre fundul apei, iar o alta, cu ajutorul unor flotori, stau în sus. Acestea se instalează pentru prinderea sturionilor în Dunăre şi Marea Neagră, în zonele cunoscute de trecere a peştilor, iar cu ajutorul carmacelor de sturioni sunt deseori capturate şi exemplare mari din alte specii, mai ales somn.
Supravieţuitori ai erei dinozaurilor, cu lungimi care pot depăşi la maturitate mărimea unui autobuz, sturionii au fost consideraţi, din cele mai vechi timpuri, printre cele mai valoroase specii de peşti. De-a lungul timpului, populaţia speciilor de sturioni s-a redus dramatic, din cauza exploatării excesive şi a barajelor ridicate pe Dunăre.
România a interzis în anul 2006, pentru o perioadă de 10 ani, capturarea sturionilor în Dunăre şi în apele teritoriale ale Mării Negre, iar apoi prohibiţia totală la speciile de sturion a fost extinsă pentru încă cinci ani. Dunărea inferioară are singurii sturioni sălbatici din Uniunea Europeană care cresc şi se reproduc în mod natural, potrivit Institutului Naţional de Cercetări Delta Dunării.
Sursa – agerpres