SILK ROAD SUMMIT. Planul Ministerului Transporturilor pentru fidelizarea fluxurilor de mărfuri ce trec prin Portul Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 octombrie 2017, 10:29 / actualizat: 5 octombrie 2017, 11:46
În Portul Constanța are loc astăzi Silk Road Summit, eveniment la care ia parte și ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc.
De asemnea, printre participanții la întâlnirea la nivel înalt se mai numără directorul general CN APM Constanța, Dan Tivilichi, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, prefectul județului Constanța, Ioan Albu, dar și președintele CCINA, Dănuț Jugănaru și europarlamentarul Ramona Mănescu.
În cadrul evenimentului de astăzi găzduit de APM a avut loc și semnarea Protocolului de Cooperare dintre Portul Baku din Azerbaidjan și Portul Constanța. Pe agenda dezbaterilor mai apare și tema Drumului Mătășii, urmând a fis tabilite noi relații de cooperare în domeniul transportului și schimbului de mărfuri pe această rută.
Ministrul Transporturilor a enumerat o serie de măsuri ce vor fi implementate pentru optimizarea profitului din activitatea Portului Constanța, precum și pentru fidelizarea fluxurilor de mărfuri.
„Va trebui să acționăm și pe alte planuri astfel încât să fidelizăm actualele fluxuri de mărfuri ce tranzitează portul nostru, dar și să atragem noi fluxuri prin valorificarea superioară a coridorului european Dunăre – Main – Rhin. Vizăm astfel implementarea unor măsuri și facilități pentru transportatori și operatori care să încurajeze și să stimuleze traficul general de mărfuri. Ne referim aici la facilitățile fiscale, la reducerea birocrației legat de documente și formalități și la scăderea timpilor de așteptare care se traduc în final prin creșterea profitului atât pentru transportatori și operatori, cât și pentru pentru Portul Constanța“, a afirmat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Oficialul a mai adăugat că Executivul din care face parte are în paralel cu aceste măsuri proiecte de investiții care să contribuie la mărirea hinterland-ului Portului Constanța pentru toate tipurile de transport: rutier, feroviar, fluvial și care să sprijine direct fluxul de mărfuri spre și dinspre Portul Constanța.
„M-aș referi aici la Coridorul Paneuropean 4 – între Nădlac și Constanța, unde avem în desfășurare lucrări pe loturi de autostradă, loturile 3 și 4 Lugoj – Deva și suntem foarte avansați cu finalizarea documentației pentru Autostrada Sibiu – Pitești, cât și centura București la profil de autostradă, proiect deja lansat pentru proiectare și execuție. Coridorul Feroviar Paneuropean 4 Curtici – Portul Constanța, cu lucrări în curs (…) investiție ce va duce la creșterea vitezei maxime de circulație pentru trenurile de marfă la 120 km/h și implicit scăderea timpilor de întârziere. Pentru Coridorul European Rhin – Dunăre avem fonduri alocate și dedicate îmbunătățirii condițiilor navigației pe Dunăre și pentru îmbunătățirea navigației pe canalele Dunăre – Marea Neagră și Sulina la care se adaugă investiții în modernizarea ecluzelor“, a mai punctat ministrul.