Infractori prinși prin biroul SIRENE al Poliției Române
Publicat de , 21 februarie 2016, 14:17
În cadrul activităților de combatere a criminalității transfrontaliere, în anul 2015, ca urmare a cooperării poliţieneşti derulate prin canalul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratului General al Poliției Române au fost realizate 11.918 rezultate pozitive în România şi 5.708 de rezultate pozitive în străinătate. Totalul mesajelor procesate de Biroul Național SIRENE a fost de 128.884, se arată în bilanțul transmis de IGPR.
Referitor la activitatea de urmărire internațională prin canalul SIS – SIRENE, pe parcursul anului 2015, au fost difuzate 1.520 de semnalări privind persoane căutate în baza unui mandat european de arestare emis de România.
Activităţile desfăşurate s-au concretizat în soluţionarea cu succes a unor cazuri importante, ca urmare a schimburilor de informații efectuate între Biroul Național SIRENE și ceele din celelalte state.
În ceea ce privește activitățile de predare în baza mandatului european de arestare și extrădare a persoanelor urmărite internațional, precum și transferul în vederea continuării executării pedepsei al persoanelor condamnate în străinătate, în anul 2015, la nivelul C.C.P.I., au fost preluate din străinătate 1.329 de persoane (cele mai multe urmărite la nivel internaţional).
Cele mai multe persoane au fost extrădate din Italia (23,6%), Spania (16,63%), Germania (13,32%) şi Franţa (9,78%).
În ceea ce priveşte predarea persoanelor din România în alte state (majoritatea urmărite internaţional), în anul 2015 au fost predate 570 de persoane. Cele mai multe persoane au fost predate din România către Germania (22,80%), Italia (16,49%) şi Franţa (14,91%).
Spre exemplu, la data de 5 septembrie 2015, autoritățile britanice au dat un tânăr de 20 de ani, cetățean român, în urmărire internațională, prin introducerea în SIS, a unei semnalări. Acesta era principalul suspect în cazul comiterii unei infracțiuni de omor. Ca urmare a schimbului de informații prin intermediul Biroului SIRENE, tânărul a fost depistat a doua zi, de către polițiștii de investigaţii criminale din Argeș, fiind prezentat parchetului competent, care a dispus reținerea pentru 24 de ore.
În acest caz, identitatea suspectului a fost stabilită ca urmare a verificărilor efectuate iniţial prin intermediul Punctului National Focal – C.C.P.I, care a solicitat Institutului Național de Criminalistică verificări privind existența impresiunilor papilare ridicate de la locul faptei, confirmându-se că acestea aparțin celui în cauză.
Biroul SIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratului General al Poliției Române a fost inaugurat la data de 16 septembrie 2010.
Sistemul informatic SIRENE este destinat schimbului de date între autoritățile române şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul birourilor SIRENE, constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.